Puhovski: Građani su shvatili da je car gol i da država u BiH ne postoji

Žarko-Puhovski0613Komentirajući višednevne prosvjede u Bosni i Hercegovini, ugledni analitičar iz Zagreba i profesor političke filozofije prof. dr. Žarko Puhovski kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da su ljudi shvatili da je car gol i da u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji država.

Shvativši to na prosvjedima pred Parlamentarnom skupštinom BiH, dodaje on, građani su doveli do toga da se stvar još više razgoli te su, na koncu, shvatili da, nažalost, ne postoje ni državne institucije već neka vrsta konfederacijskog skupa poput onog u bivšoj Jugoslaviji u godinama uoči njezinog raspada.

Puhovski je skup u Sarajevu i u gradovima diljem BiH nazvao pučkom pobunom protiv nacija, što je, veli, sve preplašilo.

”Jedino je pitanje hoće li visoki predstavnik u BiH skupiti dovoljno hrabrosti i iskoristiti ovlasti koje ima. Ili će postojati vladavina prava i država, ili neće”, kazao je Puhovski za agenciju Anadolija.

Najava srpskih i hrvatskih predstavnika da zbog navodne nesigurnosti do daljnjeg neće dolaziti u institucije, odnosno da neće biti održavane sjednice Vijeća ministara BiH, po Puhovskom, može dodatno usložiti prilike u ionako nestabilnoj BiH.

”Ukoliko visoki predstavnik Inzko donese odluke umjesto njih, oni će se vratiti u institucije bez obzira na navodnu ugroženost. No, netko mora razgovarati sa tim ljudima. Osim toga, prosvjednici moraju osloboditi ulaz u Parlament BiH kako bi parlamentarci nešto napravili, ali uz čvrsta jamstva da će, zaista, nešto i uraditi. Problem je u tom što u BiH više nitko nema ni ”a” od autoriteta”, stava je Puhovski.

Na konstataciju kako potezi visokog predstavnika u BiH ovise i od volje međunarodne zajednice, odnosno svjetskih sila, Puhovski kaže kako je loša vijest da BiH, nažalost, njima nije zanimljiva.

”Nažalost, shvatit će prekasno da se u BiH događa nešto zaista ozbiljno. Bojim se da ovo u BiH ne ode predaleko”, kazao je on.

Zaključuje da na svim meridijanima svijeta u ovakve spontane prosvjede relativno brzo, kao vodeća snaga, ulaze oni koji su najbolje organizirani, a vidjet će se tko bi to mogao biti u BiH.

Komentari

komentara