Putin: “Krim je bio i ostao dio Rusije”

putin

“U srcu i svijesti ljudi, Krim je bio i ostaje integralni dio Rusije”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin dva dana poslije referenduma o pripajanju Krima Rusiji. Putin je rekao da je referendum na Krimu protekao u skladu sa međunarodnim pravom i na demokratski način. Putin je u svom govoru podsjetio na zajedničku istoriju Krima i Rusije. Odluku sovjetskog lidera Nikite Hruščova da 1954. godine Krim preda Ukrajini je nazvao istorijskom greškom: „Odluka je tada donesena na hodnicima i nije bila u skladu sa tadašnjim sovjetskim ustavom“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik se obratio poslanicima oba doma parlamenta

Ruski predsjednik je također rekao da će prava manjina na Krimu biti zagaratovana i da će biti tri službena jezika: ruski, ukrajinski i jezik krimskih Tatara. Putin je ponovo smjenu vlasti u Ukrajini nazvao pučem. „U Ukrajini nema legitimne vlasti“, rekao je Putin i dodao da su među novim snagama fašisti, antisemiti i neprijatelji Rusije. Kao prvu mjeru je novi vlastodržac diskriminisao manjinu u zemlji. Rusija je zbog toga morala djelovati. Morala je djelovati kako bi zaštitita rusko stanovništvo na Krimu“, rekao je Putin.

On je također istako tijesne odnose Rusije sa ukrajinskim „bratskim narodom“. „Ne želimo podjelu Ukrajine. Crnomorsko poluostrvo Krim je od enormne strateške važnosti za region i pod hitno mu je potrebna stabilnost. Ta stabilnost može biti samo ruska stabilnost“, rekao je Putin.

Optužbe na račun SAD

Ruski predsjednik je prvi put javno rekao da je broj ruskih snaga na Krimu povećan. „Da, povećali smo broj naših snaga“, rekao je Putin i dodao da je sve u okviru dozvoljenog broja za stacioniranje ruske crnomorske flote na Krimu, tako da nije prekršen nikakav sporazum ili dogovor.

Teške optužbe je uputio na račun SAD-a. „Naš susjed SAD se samo drži pravila jačeg. Tako je bilo 1999. godine u Srbiji. Tamo su na Beograd bacane bombe. Libija je također bombardovana bez da je bilo međunarodne odluke“, podjestio je Putin.

Industrijske zemlje isključile Rusiju iz G8

„Industrijse zemlje su do daljeg isključile Rusiju iz G8“, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za Radio „Europe 1“. „Odlučili smo suspendovati Rusiju. Namjera nam je da se sedam vodećih zemalja sastane bez Rusije“, rekao je Fabius ne navodeći detalje.

EU, SAD i Japan su već uveli određene sankcije Rusiji. Pored ostalog se radi o ograničenju putovanja visokorangiranim političarima i članovima vlade kao i zamrzavanju bankovnih računa u inostranstvu. Francuska je otkazala ministarski sastanak koji je trebao biti održan u utorak (18.03.). „Konsultacije ministara vanjskih poslova i odbrane ove dvije zemlje bi bile neprikladne“, rekao je Fabisu. Međutim, on je dodao da i dalje važi poziv ruskom predsjedniku da prisustvuje 70 godišnjici od savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

(DW.de)

Komentari

komentara