Radikalna europska desnica formira svoju ‘internacionalu’

gert-wildersPredstavnici desničarskih stranaka Europske unije sastali su se danas u Beču, kako bi razmotrili zajedničko djelovanje poslije predstojećih europskih izbora u Europskom parlamentu (EP). Na sastanku, koji je održan iza zatvorenih vrata, jer o mjestu održavanja Slobodarska stranka Austrije (FPO) nije željela govoriti, glavna tema bila je formiranje frakcije desničarskih stranaka u EP-u nakon europskih izbora. Prema riječima zastupnika FPO-a u Europskom parlamentu Andreasa Melzera, sastanak je neformalan.

-To nije ništa spektakularno, kazao je on, a njegov kolega u EP-u Franz Obermayer je rekao da se radi o “privatnoj manifestaciji” na razini zastupnika.

Za osnivanje frakcije je potrebno 25 zastupnika iz sedam zemalja članice.

Budući da bi Nacionalni front, prema istraživanjima, mogao dobiti veliku podršku Francuza, cilj od 25 zastupnika bit će lako ostvariv. Teži zadatak je da se za ovu ideju pridobiju političari iz sedam zemalja.

Fiksno je da bi se takvoj frakciji priključili FPO, Nacionalni front, Švedski demokrati i belgijski Vlaams Belang. Također se očekuje da bi frakciji pristupila desnica u Nizozemskoj – Slobodarska stranka Gerta Wildersa.

Sljedeći kandidat za sudjelovanje u frakciji je talijanska Sjeverna liga, te je potrebna još jedna stranka iz sljedeće zemlje članice.

Britanska Stranka za neovisnost Velike Britanije je isključila suradnju zbog stavova Wildersa i Le Pen u vezi islama.

Europske desničarske stranke, na drugoj strani, isključile su suradnju s ekstremističkom mađarskom Jobbik, koju smatraju preradikalnom.

Desničarske stanke su do sada u EP-u bile podijeljene, i svi dosadašnji pokušaji FPO da se osnuje frakcija desnice bili su neuspješni.

I ovaj put bi inicijativa bečkih slobodaraca mogla biti osuđena na propast, ali barem ima predizborni efekt, jer glasačima pokazuje da i u drugim zemljama postoje stranke koje imaju kritički stav prema Bruxellesu i politici imigracije.

Fena

Komentari

komentara