Radmanović: Srbima i Hrvatima ne dozvoljava se što i drugim narodima u svijetu – pravo na samoopredjeljenje

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije isključivi krivac što BiH do sada nema Vijeće ministara.


“Njega ne zanima ni BiH, ni Federacija BiH, ni njeni kantoni, već jedino da se ekipe ljudi rasporede u fotelje. I, naravno, da šetaju po svijetu i pričaju da je za stanje u BiH kriva Republika Srpska”, izjavio je Radmanović.

On je naveo da je SDP BiH, prije svega, prevario vlastito biračko tijelo, te dodao da će se vidjeti hoće li i koliku cijenu za to platiti na sljedećim izborima.

Radmanović je za beogradsku “Politiku” rekao da velike sile čuvaju BiH od raspada, te ocijenio da bi se Srbi i Hrvati, kada bi imali priliku da se izjasne, odlučili da ne žive u ovakvoj zemlji.

“Problem je što velike sile, primjenjujući različite standarde, ne dozvoljavaju Srbima i Hrvatima pravo na samoopredjeljenje. Bošnjački političari pomislili su da mogu napraviti centraliziranu državu i od te ideje ne odustaju, što još više odvlači druga dva naroda od takve BiH”, kaže Radmanović.

On je ocijenio da poboljšanje odnosa Srbije i BiH ne može ići na štetu odnosa Srbije s Republikom Srpskom, bez obzira tko je na vlasti u Beogradu i Banja Luci.

Komentirajući kritike koje je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću nakon njegove posjete Sarajevu, Radmanović je rekao da se crkveni velikodstojnici ne bi trebali baviti politikom, jer je BiH sekularna država.

“Nedopustivo je nekoga, prije pravosnažne sudske presude, proglašavati zločincem, što je uobičajena sarajevska praksa kada je riječ o Srbima”, istakao je Ramdanović, napominjući da je Cerić svojevremeno tražio da šerijatsko pravo bude sastavni dio Ustava BiH.

Radmanović je dodao da se tom pitanju zalaganja za uvođenje šerijata ne poklanja dovoljno pažnje, iako ono može biti vrlo opasno i za regiju i za EU.

Govoreći o ulozi Turske u regiji, Radmanović je ocijenio da Turska ima imperijalan stav prema zapadnom Balkanu i da je njihova strategija dobro osmišljena, odnosno da žele obnovu Otomanske imperije na Balkanu, Sredozemlju i Zakavkazju i da se uprkos izjavama o dobronamjernosti prema svima, ništa nije promijenilo u turskoj politici prema zapadnom Balkanu.

 

Komentari

komentara