Radojičić: Iza prosvjeda stoje politički ciljevi

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da je ukrajinsko “događanje naroda” slično onom u BiH, u smislu toga da iza svega stoje politički ciljevi, te ocijenio da paljenje i rušenje u Federaciji BiH (FBiH) nije bilo spontano.

607_20120222212211_22_2_igor_radojicic

On je rekao da su demonstracije građansko pravo, ali da je loša manipulacija ljudima s ciljem da se iskoristi nezadovoljstvo i napravi šteta.
Navodeći da “sve što se događa ima troškove”, Radojičić je za “Pres Republika Srpska” naglasio da su se pojavile organizacije za koje se ne zna ko ih financira i koje probleme egzistencijalne prirode pokušavaju usmjeriti na političke ciljeve.

“Ne možete nekog tko ima egzistencijalne probleme proglašavati rušiteljem ustavnog poretka. Ali, imate vidljivu aktivnost pojedinih nevladinih organizacija za koje se ne zna ko ih financira”, istakao je Radojičić.

On je ocijenio da paljenje i rušenje u FBiH nije bilo spontano, kao i da se neredi u Srpskoj mogu indukovati samo iznutra. “Na bilo koji pokušaj unošenja izvana, narod bi reagovao negativno. Zato trenutno imamo pokušaj induciranja protesta domaćim snagama, da ih tako nazovemo”, rekao je Radojičić.

Govoreći o protestima udruženja veterana Srpske, Radojičić je istakao da “treba razgraničiti opravdane zahtjeve od nekih koji se tu vrte iz drugih razloga.

“Zato govorim o slojevitosti. Na jednoj strani su ugrožene kategorije koje traže rješavanje socijalnih pitanja, a na drugoj strani su razne strukture koje bi da se infiltriraju i iskoriste nezadovoljstvo”, dodao je Radojičić.

On je ocijenio da najavljivanje masovnih demonstracija u Srpskoj nije pitanje datuma, već gradacije. “Jasno je da to ima svoju evoluciju i da u ovom momentu ide ka daljoj eskalaciji”, rekao je Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Govoreći o rezultatima rada aktualne vlasti, Radojičić je napomenuo da se u proteklih osam godina vlast na čelu sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom pokazala kao izuzetno tvrdoglava u obrani ustavne pozicije Republike Srpske i zaustavila proces centralizacije BiH.

 

HSPF.info

Komentari

komentara