Raskol nakon ostavke Ruže Tomašić: Raspušten Glavni stan HSP AS

ruza_tomasicNakon što je predsjednica HSP AS Ruža Tomašić u ponedjeljak podnijela ostavku na mjesto predsjednice i napustila stranku, u utorak je predsjednik Glavnog stana HSP AS Denis Bevanda objavio kako raspušta to najviše stranačko tijelo i poručio da zajedno sa svojim dopredsjednicima – Anom Kolić Marković i Martinom Miloložom podnosi neopozivu ostavku i odlazi iz stranke.

Žao nam je što je bivša predsjednica Tomašić zaključila da se pitanja koja je smatrala problemima ne mogu riješiti na tijelima stranke, ali ju možemo razumjeti s obzirom da su se ljudi koji sjede u tijelima u vrhu stranke pretvarali da je sve u redu, manipulirali članovima stranke kako bi i njih u to uvjerili te se oglušili na njezine višestruke pozive da progovore o problemima u stranci, navodi se u priopćenju čelništva Glavnog stana HSP AS.

Predsjednik i dopredsjednici Glavnog stana našli su se, kažu, u nemogućoj situaciji obzirom da u tijelima stranke nije postojao dijalog, a demokratski standardi i transparentne metode rješavanja problema bili su prioritet samo nekolicini.

S obzirom na to da je situacija u stranci eskalirala do te mjere da je Ruža Tomašić izlazak iz stranke koju je stvorila doživjela kao jedino moguće rješenje, Bevanda, Kolić Marković i Miloloža smatraju da se o situaciji mora progovoriti otvoreno i bez ustezanja.

Činjenica je da su se određene osobe u vrhu stranke pokazale nedorasle situaciji pred kojom su se našle, a to je dolazak na čelo države. Osobe koje pogube kompas na samu naznaku dolaska u poziciju vlasti nisu dostojne te pozicije niti u dobrostojećoj državi, a kamoli u turbulentnim vremenima u kojima se Hrvatska danas nalazi.

Glavnog tajnika stranke Peru Ćorića optužuju da je lažno svjedočio tvrdeći kako nije postojala odluka o priključivanju Ruže Tomašić Europskim konzervativcima i reformistima u Europskom parlamentu i pridruživanju stranke toj političkoj obitelji, unatoč tome što je ta odluka donesena jednoglasno na 3. Saboru stranke 15. lipnja 2013.

Također tvrde da je Ćorić nastavio s lažnim svjedočenjem u slučaju izmjene izbornog zakonodavstva. Odluka Predsjedništva i Glavnog stana ticala se isključivo uključivanja stranke u prikupljanje potpisa za referendum “U ime obitelji”, a ne samog preferencijalnog glasovanja koje je samo jedna u nizu predloženih mjera u tom reformskom paketu.

“Izražavamo duboko poštovanje prema Ruži Tomašić zbog njezine hrabrosti, demokratičnosti i istinoljubivosti u ovom, za našu stranku i domovinu, doista teškom trenutku. Potez napuštanja stranke koju je gradio jer se stranka pretvorila u nešto što nije želio povukao je prije nje jedino Otac Domovine Ante Starčević, što jasno svjedoči o tome koliko Ruža Tomašić doista živi pravaštvo u koje se mnogi kunu, ali ga nisu dostojni”, ističe u priopćenju sada već bivše vodstvo Glavnog stana HSP AS.

Hina/HSPF.info

Komentari

komentara