Različita razmišljanja: Novi Pravilnik o odijevanju Sveučilišta u Mostaru, red ili diskriminacija?

Majice bez rukava, bluze, majice ili košulje s upadljivim dekolteom, natikače, papuče, piercing i tetovaže, kako stvari stoje, samo su djelić stvari koje se neće tolerirati ne samo unutar  objekata Sveučilišta u Mostaru, nego i u njihovom bližem okrugu.

 


Ovih dana studenti su na svojim fakultetima mogli besplatno uzeti knjižicu koja sadrži novoizrađeni Etički kodeks, Pravilnik o odijevanju te Krizni komunikacijski plan mostarskog Sveučilišta. Dio koji je zasigurno privukao najveću pozornost studenata je onaj koji se odnosi na dozvoljeni i nedozvoljeni način odijevanja, koji, ako je suditi po prvim reakcijama određenih studentskih krugova, sadrži neke odrednice koje bi mogle biti okarakterizirane kao diskriminirajuće.

Diskriminacija drugačijih

Novi sveučilišni Pravilnik o odijevanju sadrži dosta razumljivih odrednica koje bi napokon trebale u red dovesti pojedince koji, sudeći po odijevanju, ne znaju razliku između noćnih klubova u kojima pijanče ili plaža i visokoškolske institucije koju pohađaju. No, neki smatraju kako pojedini dijelovi gotovo vrijeđaju ljude s određenim opredjeljenjima i stilovima života. Primjerice, ovaj pravilnik studentima zabranjuje nošenje pokrivala za glavu koja skrivaju identitet osobe, no navodi se kako je izuzetak slučaj u kojemu je riječ o vjerskom obilježju. U tom slučaju dozvolu može dati samo čelna osoba fakulteta, odnosno dekanica ili dekan. Iako je Pravilnik pokazao toleranciju prema takvim slučajevima, kojih teško da uopće ima, sama pomisao na traženje dozvole kako bi se prakticirale neke vjerske tradicije, nekako podsjeća na vremena u kojima nije bilo slobode i jednakosti za sve ljude.

Sljedeća odredba koja ima elemente diskriminacije i veliku dozu licemjerstva odnosi se na piercinge. Kako stoji u Pravilniku, piercing na neprimjerenim mjestima, npr. na usni, nosu, očnim kapcima i sl., također su zabranjeni. Pitanje koje se ovdje postavlja jeste kakva je razlika između piercinga na uhu i piercinga na bilo kojem drugom dijelu glave, te tko je uopće mjerodavan odrediti koji je dio neprimjeren za takav nakit? Tu je također i odrednica koja nalaže kako svi koji imaju tetovaže, iste moraju prikriti. Ovo pravilo vrijedi kako za studente, tako i za profesore, asistente i sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru. Mnogi će se složiti kako je ovdje bez sumnje riječ o diskriminaciji, te o vraćanju u neka doba kada se ljude koji su se tetovirali gledalo kao na razbojnike, narkomane, zatvorenike, huligane, građane koji su nepoželjni. Koliko je istraživanja izvršeno po ovom pitanju možda najbolje pokazuje kako je riječ ”tattoo” u Pravilniku pogrešno napisana – ”tatoo”. Što će učiniti, primjerice, osoba s tetovažom na vatu usred ljeta? Hoće li možda nositi šal po mostarskih 40 Celzijusovih stupnjeva? I ako se krene ovim smjerom, hoće li se možda u neko skorije vrijeme ljudima s tetovažama zabraniti školovanje u ovoj instituciji? Dosta pitanja se otvara.

Pozitivne i negativne reakcije

I dok su prve reakcije nekih studenata na ovakve odredbe bile ispunjene negodovanjem, drugi su podržavali uvođenje reda, kada je u pitanju način odijevanja.
”Mislim da bi pravila trebala biti još rigoroznija. Ovdje ima ljudi koji na fakultet dolaze kao da idu na plažu. Totalno podržavam ovo što Sveučilište radi po tom pitanju” kazao nam je jedan student s Građevinskog fakulteta.

S druge strane, čini se kao da je više onih koji se ne slažu s Pravilnikom o odijevanju, što zbog čistog bunta, što zbog razloga o kojima bi se dalo diskutirati. ”Neka nam sve prostorije na fakultetima klimatiziraju, pa ću rado doći i u odijelu. Kad se skupi 100 studenata u jednom hodniku, tu se može onesvijestit od vrućine. I sad još moramo k’o zmija kriti noge”, kazao je jedan student s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Stegovni postupak za nepoštivanje

Evo još nekoliko odrednica kojima Sveučilište u Mostaru definira, kako to stoji u samom Pravilniku, ”granice dobrog ukusa u odijevanju”. Žene koje su u nastavnom osoblju trebale bi nositi suknju ili haljinu čija dužina treba biti do koljena ili duže, a nipošto kraće. Košulja mora biti primjereno zakopčana, a nipošto preuska. Parfem je poželjan a ne bi trebao biti preupadan. Gotovo identična pravila vrijede i za muško nastavno osoblje. Studentima se preporučuje odjenuti: ležernu odjeću koja uključuje odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskog kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća.

Ukoliko se ovih pravila student ne bude pridržavao, nastavnik ima pravo i obvezu zamoliti ga da napusti prostor fakulteta. Protiv studenta i uposlenika koji se ne pridržava odredbi Pravilnika biti će pokrenut stegovni postupak sukladno Kodeksu Sveučilišta u Mostaru. Pravilnik stupa na snagu danom usvajanja na sjednici Senata. Da li je riječ o uvođenju reda ili diskriminaciji, presudite sami.

 

Pogled.ba

Komentari

komentara