Referenduma sad nema, fokus je na problemu Hrvata

Referenduma sad nema, fokus je na problemu HrvataVisoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton ponudila je jučer predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku dogovor kojim bi se izišlo iz aktualne krize.


 

 

Njezin iznenadni dolazak u BiH potvrdio je ranije informacije da je šefica europske diplomacije odlučila sama riješiti problem koji je prijetio daljnjoj eskalaciji političke krize u BiH. Kako doznajemo visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko najavio je u Institutu za mir u Washingtonu tijekom nedavna posjeta kako će povući svoju odluku o suspenziji odluke SIP-a u svezi nelegalne vlasti u FBiH, i to već u ponedjeljak. Na pitanje kako će riješiti pitanje legaliteta vlasti, rekao je da postoje dva načina.

 

Prvi je da se ide na Ustavni sud, a drugi je rekonstrukcija Vlade FBiH u kojoj bi morali biti legalni predstavnici stranaka i onda od početka sastavljati vladu. Prema mišljenju Inzka koje je iznio diplomatima, prva opcija je izglednija, jer bi po drugoj Lagumdžija morao priznati kako je Vlada bila nelegalna, što nije realno. S druge strane, Ashton je jučer uvjerila Dodika da opozove odluku o raspisivanju referenduma.

 

– Otvaranje strukturalnog dijaloga o funkcioniranju i radu pravosuđa jest mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na ove dvojbe. Kao što znate, to je definiran institucionalni mehanizam pomoću kojeg se rješavaju pravosudna pitanja u zemljama koje se nalaze u procesu proširenja, kazala je Ashton pozdravljajući Dodikovo odustajanje od referenduma.

 

Da EU misli ozbiljno pretresti funkcioniranje bh. pravosuđa potvrđuje i najava dolaska u BiH europskog povjerenika za proširenje Stefana Fulea, koji će predsjedati prvim sastankom o strukturalnom dijalogu u Banjoj Luci, a teme će biti reforma i funkcioniranje pravosuđa. – Uvjereni smo da će ovaj dijalog iznjedriti rješenja za konkretne probleme i ponovno vratiti zemlju na europski put, pojasnila je Ashton. Ovakva ponuda EU-a omogućila je dogovor s Dodikom oko referenduma i ulila nadu u rješavanje problema i na razini BiH, posebice hrvatskoga pitanja. – Nije neophodan referendum u RS-u, izjavio je Dodik nakon susreta.

Sarajevo čekalo sankcije

 

On kaže da se prijedlogu za dijalog želi pružiti realna i definitivna šansa, čime su stvorene pretpostavke da ova pitanja budu riješena, zbog čega referendum za sada nije neophodan. Političko Sarajevo je s kiselim osmijehom dočekalo ovu misiju Catherine Ashton, jer su priželjkivali da Dodik bude sankcioniran. Dodatni razlog za nezadovoljstvo bilo je zanimanje koje je Ashton pokazala za političku krizu u FBiH. U Sarajevu se sastala s liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i zamjenikom predsjednika SDA Asimom Sarajlićem.

 

Sarajlić je ponovio da je SDA otvorena za razgovore o formiranju vlasti na razini BiH i s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. – Zadovoljan sam što je riješen akutni problem u BiH, kazao je Bakir Izetbegović koji se ispred Predsjedništva BiH sastao s Ashton u čijoj je pratnji bio i Miroslav Lajčak. Ocijenjeno je da bi idući tjedan trebali početi razgovori o bh vlasti. Nakon nekoliko kontroverznih odluka OHR i američkih dužnosnika, EU bi se mogla aktivno uključiti sada i u rješavanje hrvatskog problema.

Komentari

komentara