Rujan bi mogao biti presudan mjesec za sudbinu eura

 

Rujan bi mogao biti presudan mjesec za sudbinu eura. Početkom rujna Trojka (ESB, MMF i Europska komisija) odlazi u Atenu kako bi provjerila provođenje programa štednje. Od njihove ocjene ovisi hoće li Grčka dobiti sljedeću tranšu iz drugog paketa pomoći u visini od 31,5 milijardi eura. Bez ove pomoći Grčka će ostati bez novca, što bi za posljedicu imalo i njezin vjerojatni izlazak iz eurozone.

 

Piše: Benjamin Romberg – Süddeutsche Zeitung


 

 

Izjave predstavnika Trojke i grčke vlade nakon sastanka u kolovozu djelovale su optimistično. Nakon ljetne stanke grčka vlada mora provesti dodatne rezove, koji bi trebali najteže pogoditi državne službenike od kojih bi 40.000 trebalo dobiti otkaz. Prošla vlada planirala je ukidanje 30.000 radnih mjesta. Tijekom prošle godine Atena se oprostila od samo 6.500 službenika.

 

Trenutno je nezaposlenost u Grčkoj na rekordnoj razini, 23% ljudi je bez posla, a nezaposlenost među mladima je čak 55%, najviša u eurozoni. Vlada bi tešku ekonomsku krizu mogla iskoristiti kao argument kako bi od Trojke dobila više vremena za provođenje programa štednje. Dogovor sa Trojkom kao jednu od opcija predviđa i nove pregovore.

 

Šestog rujna sastaje se vijeće Europske središnje banke, koja je već dala jasne nagovještaje da je spremna ponovno kupovati državne obveznice, što bi trebalo ublažiti pritisak financijskih tržišta na zemlje u krizi. Šef ESB-a Mario Draghi još uvijek nije precizirao nikakav termin, ali je najavio da će detalje u vezi sa ovim objaviti sljedećeg tjedna. ESB još uvijek nije otkrila svoje planove, ali je Draghi naveo jasan uvjet za intervenciju: ESB će reagirati tek kada zemlje kojima je potrebna pomoć, dakle Španjolska i Italija, podnesu službeni zahtjev za pomoć EFSF-u i time se obvežu na provođenje reformi.

 

Moglo bi se dogoditi da će vijeće ESB-a ipak pričekati dva važna datuma. Prvi je 11. rujan kada bi Europska komisija trebala predstaviti prvi nacrt za budući evropski bankarski nadzor, u vezi sa čim su šefovi država i vlada na euro summitu tijekom lipnja postigli dogovor.

 

Drugi je 12. rujan, kada se očekuje odluka Ustavnog suda Njemačke u vezi sa ocjenom ustavnosti europskog stabilizacijskog mehanizma i Fiskalnog pakta. ESM bi trebao raspolagati sa 500 milijardi eura, od čega bi njemački udio iznosio 190 milijardi. Sud mora ocijeniti je li preuzimanje rizika ovim jamstvima u skladu sa proračunskim pravom parlamenta. Ukoliko sud zaključi da se radi o povredi ustava, ovakva odluka bi dovela u pitanje cjelokupnu anti-kriznu strategiju. Armin von Bogdandy, direktor na Max Planck Institutu za međunarodno javno pravo u Heidelbergu formulira moguće posljedice na još drastičniji način: „Ukoliko sud ubije ESM, sljedećeg dana je i euro gotov.“

 

Istog dana i Nizozemska bira novi parlament. Prošlu manjinsku vladu Marka Ruttea srušio je Geert Wilders, kada je pokušala usvojiti program štednje. Wilders će tijekom kampanje pokušati dobiti glasove protivnika eura.

 

Dva dana nakon odluke njemačkog Ustavnog suda, 14. rujna na Cipru će se sastati ministri financija eurozone. Na sastanku će se – ovisno od ishoda gorenavedenih događaja – razmatrati dalji koraci. Očekuje se da će pored Irske, Grčke, Portugala, Španjolske i Cipra još jedna zemlja službeno zatražiti pomoć – Slovenija.

 

Osim toga, tijekom rujna Španjolska bi trebala dobiti jedan dio obećanog kredita od 100 milijardi eura za sanaciju posrnulih banaka; uz to se očekuje i detaljan izvještaj o tome kolika je zaista rupa u bilancama španjolskih banaka.

 

Ne smije se isključiti ni mogućnost da će Španjolska podnijeti službeni zahtjev za pomoć iz EFSF-a. Kamate na španjolske desetogodišnje obveznice se posljednjih nekoliko tjedana kreću oko kaznene razine od 7 posto. Krajem listopada Španjolska planira novu veliku dražbu državnih obveznica.

 

Nimalo dobre vijesti za političare, od kojih su mnogi još uvijek na odmoru. „Oprez – dok ovo čitate, možda ćete poželjeti da se uopće ne vratite sa odmora“, piše ekonomistkinja Megan Greene u svojoj prognozi za rujan. Jedno je sigurno, rujan će biti izuzetno stresan mjesec.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara