Rusi traže zaštitu ukrajinskih nuklearki

ukrajina_nuklearka_epa_main

Ruska korporacija Rosatom planira zatražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da osigura nuklearna postrojenja u Ukrajini, potvrdio je dopredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Namjeravamo zatražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju da provede dodatnu provjeru sigurnosnih parametara u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima”, rekao je Rogozin.

Problem prijenosa goriva

Dodao je i da Ukrajina ima 15 operativnih jedinica u četiri nuklearne elektrane, kao i da bi privatne sigurnosne kompanije, ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova i ukrajinska sigurnosna služba trebali zaštititi sigurnosne parametre u nuklearnim postrojenjima u toj zemlji, prenio je ITAR-TASS.

Ruski vicepremijer je još rekao i kako je prijenos nuklearnog goriva preko Ukrajine do ruskih partnera u istočnoj Europi, kao i isporuka goriva u nuklearne elektrane u susjednim zemljama, poseban problem.

Te nuklearne elektrane imaju dovoljno goriva do ožujka ili travnja, objasnio je Rogozin, dodajući da je, zbog nestabilne situacije u Ukrajini, uvedena zabrana protoka nuklearnog goriva.

 

HSPF.info

Komentari

komentara