Rusija optužuje Francusku za mješanje u unutrašnji sukob u Obali Bjelokosti

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u četvrtak da su se francuske trupe i UN “umiješali u unutarnji sukob” u Obali Slonovače pružajući podršku taboru predsjednika Alassanea Ouattare, kojeg je priznala međunarodna zajednica.


 

“Treba apsolutno riješiti zakonske aspekte akcije UN-ovih trupa za održavanje mira i francuskog kontingenta u Obali Slonovače, koji su se umiješali u unutarnji sukob podržavaući jednu od strana”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Rusija ističe da su te trupe “obavezne da budu neutralne i poštuju mandat utvrđen rezolucijama Vijeća sigurnosti” koje su predvidjele ograničene vojne akcije za zaštitu civilnog stanovništva.

Francuske snage Licorne su u srijedu navečer u Abidjanu ponovo napale vojne ciljeve u rezidenciji dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagboa, koji još uvijek odbija da se preda, nekoliko sati nakon neuspjelog napada Ouattarinih snaga.

Zbog toga što su “Gbagbove snage smještene u i oko predsjedničke rezidencije” gađale susjednu rezidenciju francuskog veleposlanika, francuske snage “su odgovorile pucanjem iz helikoptera”, priopćilo je u srijedu francusko velepsolanstvo.

Rusija je već u utorak najavila da će razmotriti “pitanje legalnosti” francuskih i UN-ovih bombardiranja u ponedjeljak pravdanih zaštitom civilnog stanovništva, koja su omogućila i ofanzivu Ouattarinih snaga.

Komentari

komentara