S proljećem dolazi nova Federacija BiH?

 

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon obaviješten je o inicijativi za reformu Ustava Federacije BiH i ona se još razmatra, potvrdili su danas za Fenu iz Veleposlanstva SAD-a u BiH. Sjedinjene Američke Države i Europska unija zainteresirane su za reforme Ustava Federacije BiH.


 

 

Neslužbeno, angažirale su i eksperte za ustavna prava koji već mjesecima zajedno s domaćim kolegama koje su predložile političke stranke iz Federacije BiH, predstavnicima bh. akademske zajednice te predstavnicima različitih lokalnih i stranih nevladinih udruga zainteresiranih za ovaj proces, rade na konačnim prijedlozima.

 

Patrick Moon u nekoliko navrata prošle godine je istaknuo da SAD nema nikakav konkretan prijedlog, ali jedino rješenje za preustroj Federacije BiH je reforma Ustava.

 

Stav predstavnika SAD-a i EU koji su uključeni u cijeli proces je da politički čelnici u FBiH moraju pokrenuti dijalog i postići kompromis i složno doći do rješenja.

 

Cijeli proces odvija se uz pokušaj promjena Ustava BiH za proces pridruživanja Europskoj uniji, konkretno s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”.

 

Svi politički čelnici podržavaju reforme ustava, iako pri tome imaju različita viđenja.

 

Sve reforme Ustava morat će se dogovoriti između predstavnika stranaka u FBiH. SAD i EU želi vidjeti funkcionalniju FBiH koju bi predvodila Federalna vlada s manje administracije i da bude značajno jeftinija nego do sada, a da služi interesima građana cijele Federacije BiH.

 

SAD i EU imaju jasan stav da nema ništa od formiranja treće federalne jedinice i to smatraju korakom unatrag.

 

Svi dosadašnji politički prijedlozi o novom preustroju vlasti svode se na jačanje općina kao najznačajnije lokalne zajednice gdje građani ostvaruju većinu svojih prava, pa i obveza. Siromašne, odnosno “nerentabilne“ općine bi se ukinule ili spajale u jednu.

 

Ima još i prijedloga o spajanju županija, ali to su samo nagađanja i svatko želi zauzeti što bolju pregovaračku poziciju.

 

Neslužbeno, na proljeće će se bar znati prijedlozi oko novog preustroja Federacije BiH.

 


Izvor: Fena

Komentari

komentara