Sastanak KFOR-a, EULEX-a i Srba s Kosova bez rezultata

Sastanak KFOR-a, EULEX-a i Srba s Kosova bez rezultataSastanak predsjednika općina sjevera Kosova s predstavnicima međunarodnih misija u na Kosovu završen je bez dogovora, javljaju novinske agencije sa Kosova.


 

 

 

Predsjednik općine Zvečan Dragiša Milović rekao je kako je svaka strana iznijela svoje stavove, ali dogovor za sada nije postignut, no dogovoreno je da se razgovori nastave. Srbi su od zapovjednika KFOR-a, Erharda Drevsa, zatražili jamstvo da neće silom pokušati ukloniti barikade, ali on nije to mogao zajamčiti. Milović je dodao kako su Srbi iznijeli stav da se problem slobode kretanja međunarodnih snaga može riješiti ukoliko EULEX ne bude više asistirao u dovođenju kosovskih carinika i policije na granične prijelaze. No, predstavnici KFOR-a i EULEX-a su zatražili bezuvjetnu slobodu kretanja.

– Ovo je problem koji ne mogu riješiti četiri predsjednika općina, nego se mora riješiti na višoj razini – rekao je Milović i najavio da će se obratiti predsjedniku Srbije Borisu Tadiću. Šef EULEX-a, Xavier Bout de Marnhac, ustrajao je na uspostavljanju slobode kretanja i rekao kako EULEX treba zajedno s KFOR-om imati slobodu kretanja, te podsjetio da je to dio mandata KFOR-a, ujedno i preduvjet za poboljšanje vladavine prava.

– Imali smo iskrene i dobre razgovore. Svrha sastanka je bila razgovor o slobodi kretanja, što je europski standard koji trebaju uživati svi – istaknuo je De Marnhac dodajući kako su sugovornici došli na sastanak razjasniti svoje stavove, ali “nitko nije bio u poziciji doći pregovarati o bilo čemu”.

Komentari

komentara