Sastanak u Brčkom završen, propala posljednja prilika da bh. lideri postignu dogovor oko državne vlasti?!??

 

Sastanak u hotelu ‘Jelena’ u Brčkom, nakon četiri sata teškog pregovaranja, okončan je bez dogovora oko uspostave državne vlasti, čime je Bosna i Hercegovina zagazila još dublje u zakonodavnu i držatvornu krizu.


 

 

Iako su svi nagovještavali da sastanak u Brčkom, pod svaku cijenu,  mora donijeti dogovor stranačke šestorke, to se nije dogodilo, čime BiH nakon nepunih godinu dana i dalje ostaje bez Vijeća ministara i zapada u veliku državotvornu krizu.

 

Pregovori po ovom pitanju bili su toliko užareni, da se dalje od ove točke nije ni stiglo, a najveće tenzije izbile su na relaciji SDA i SDP sa jedne strane i dva HDZ-a sa druge.

 

Iako su srpski predstavnici parlamentarno odustali od čak četiri ministarske fotelje, Bošnjaci i Hrvati sukobili su se oko predsjedavajućeg Vijeća ministara, tako da su svi ostali pregovori pali u vodu. Hrvatski predstavnici nisu htjeli odstupiti od svojih prethodnih zahtjeva, a bošnjački od interesa svojih koalicijskih partnera.

 

U takvoj situaciji prijedlog predsjednika SDS-a Mladena Bosića za rješenje oko uspostave državne vlasti, koji predstavlja inovaciju u pregovorima ovdašnjih lidera, nije ni stigao na dnevni red, odnosno uopće nije uzet u razmatranje.(Depo)


hspf.info

 

Komentari

komentara