Sastanak u Karađorđevu (počeo) bez predstavnika Hrvatske i bh Hrvata

U bačkom mjestu Karađorđevu počeo samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, drugi po redu, na kojem nema predstavnika Hrvatske niti Hrvata u BiH.


 

U Karađorđevu se sastaju predsjednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul i Predsedništvo BiH – Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Prva trilaterala Tadića, Gula i tadašnjeg predsjedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića održana je prije točno godinu dana u Istanbulu, kada je potpisana deklaracija koja je naišla na protivljenje političara u Republici Srpskoj.

I ovaj put reakcije u BiH povodom ovog sastanka su podjeljene, između ostalog i zbog toga što su na istom mjestu pokojni predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman 1991.  navodno dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine.

HDZ 1990 naglašava da u ovom krajnje osjetljivom trenutku za odnose u Bosni i Hercegovini nije dobro da na sastanku ne sudjeluje nitko od legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda.

-HDZ 1990 nije protiv razgovora i suradnje između susjednih zemalja. Dapače, stalno ističe potrebu za dobrosusjedskom i  regionalnom suradnjom kao bitnim preduvjetom za ubrzani put u euroatlantske integracije. Međutim, pretpostavka za to jest uređenje odnosa unutar BiH koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda.

Činjenica da na današnjem sastanku nema legitimnog hrvatskog predstavnika je posljedica manjkavosti izbornog zakona, ali još više svjesne namjere dijela bošnjačke politike elite da zauzmu mjesto u Predsjedništvu BiH koje pripada Hrvatima te na taj način hrvatski narod isključi, između ostaloga,  iz kreiranja vanjske politike. Ovaj sastanak u Karađorđevu je još jedan slikovit dokaz za to.

Neki su uporno u prošlom vremenu tvrdili da su Hrvati dijelili BiH, a danas je vidljivo tko ju je zapravo podijelio i tko ju nastavlja dijeliti, stoji u priopćenju HDZ 1990.

Komentari

komentara