Sastanak u Mostaru: Približili stavove, i dogovorili se da se dogovore na novom sastanku

 

Predsjednici šest stranaka koje čine kolegij u parlamentu BiH približili su danas u Mostaru stavove u vezi sa donošenjem zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći, raspodjeli vojne imovine, ali su njihovi pogledi na formiranju Vijeća ministara BiH, te predmet “Sejdić Finci” još jako udaljeni.


 

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik naglasio je, nakon sastanka, neophodnost formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH i to na poznatim principima rotacije i konsenzusa, uz uvažavanje pariteta legalno i legitimno izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.

 

– Mislim da veoma brzo možemo postići dogovor o popisu, državnoj pomoći i vojnoj imovini- rekao je Dodik na konferenciji za novinare. On je ponovio da RS-u pripadaju četiri ministarska mjesta, uključujući i mjesto ministra vanjskih poslova BiH. Prema njegovim riječima, lideri političkih stranaka namjeravaju dogovoriti i kodeks ponašanja predstavnika institucija BiH u inozemstvu, odnosno prilikom sudjelovanja na međunarodnim konferencijama ili forumima.

 

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da uspjeh mostarskog sastanka predstavlja to što je konačno otvoren dijalog SNSD, SDS i oba HDZ-a sa SDP-om i SDA.

 

– Danas smo najviše razgovarali o bitnim pitanjima, odnosno kako BiH izvući iz gliba u koji je zapala- rekao je Bosić.

 

Domaćin sastanka, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je “blagi optimizam u pogledu približavanja stavova lidera šest najjačih političkih stranaka”. On je najavio da će sljedeći sastanak u ovom formatu, a u organizaciji SDP-a BiH, biti održan 15. rujna u Sarajevu.

 

Predsjednik HDZ-a 1990 i suorganizator sastanka Božo Ljubić izrazio je uvjerenje da je današnji sastanak “svojevrsni uvod u početak izlaska iz političke krize u BiH”.

 

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio da će u sljedećih deset dana biti intenzivirani bilateralni i multilaterarni razgovori političkih lidera u BiH.

 

– Rješenja možemo postići samo na bazi zajedničkog konsenzusa- rekao je Lagumdžija i dodao da BiH i danas ima Vijeće ministara, iako je u tehničkom mandatu.

 

Lider SDA Sulejman Tihić ponovio je da samo razgovor ključnih političkih aktera u BiH može dovesti do rješenja prihvatljivog za sve sudionike u procesu formiranja izvršne vlasti u BiH. On je dodao da SDP, SDA, HSP BiH i Narodna stranka “Radom za boljitak” i dalje inzistiraju da platformaši dobiju funkciju ili predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ili šefa diplomacije. Tihić je ocijenio veoma pozitivnom atmosferu na današnjem sastanku u Mostaru kojem su prisustvovali lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara