Saudijska Arabija odbila članstvo u Vijeću sigurnosti zbog “nedjelovanja” u Siriji

Saudijska Arabija, bogata i konzervativna monarhija koja uvelike stoji iza financiranja i podupiranja pobunjenika u Siriji, ponovno koristi Ujedinjene Narode kao pozornicu za svoju anti-sirijsku predstavu. Podsjetimo, za vrijeme trajanja ovogodišnje Generalne Skupštine UN-a, Saudijska Arabija je odbila održati govor ističući kako je to u znak prosvjeda protiv “nedjelovanja” u Siriji. Naime, Saudijsku Arabiju, kao i druge ključne sponzore militanata u Siriji, jako je pogodila činjenica da od američkog vojnog napada – koji se “pripremao” mjesecima – u konačnici nije bilo ništa.

Nakon te epizode u UNGS-u, Saudijska Arabija ide i korak dalje – ovog tjedna su, po prvi put, izabrani za članstvo u UN Vijeću Sigurnosti. Podsjetimo, UNVS uz stalne članice (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Britanija) ima i 10 “rotacijskih” članica – svake godine bira se 5 rotacijskih članica. Ove godine su izabrane Saudijska Arabija, Čad, Čile, Litva i Nigerija. Ove izabrane zemlje trebale su zamijeniti Azerbajdžan, Gvatemalu, Pakistan, Maroko i Togo (Trenutačno u UNVS-u su još Argentina, Australija, Luksemburg, Ruanda i Južna Koreja). No, Saudijska Arabija je članstvo odbila – ističući kako je upravo UNVS “odgovoran” za situaciju u Siriji.

Podsjetimo, Rusija i Kina, kao stalne članice koje imaju mogućnost veta, blokirale su nekoliko rezolucija kojima se nastojao pokrenuti strani vojni napad u Siriji. Drugim riječima, UNVS jest “odgovoran” za situaciju u Siriji, ali za spašavanje Sirije od katastrofe kakva je pogodila prije dvije godine Libiju.

“Kraljevina uviđa kako metode i rad UNVS-a otkrivaju dvostruka mjerila koja onemogućuju provođenje odgovornosti prema miru u svijetu”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, princ Saud Al-Faisal. Izgleda kako vlasti u Rijadu “mir u svijetu” poimaju s američkim vojnim intervencijama. No, od očekivane intervencije nije se dogodilo ništa – izuzetno napeti dani okončani su diplomatskim rješenjem, SAD i Rusija postigli su dogovor o tome da Sirija preda sav kemijski arsenal. To je upravo u tijeku, timovi iz UN-a i OPCW-a trenutačno se nalaze na terenu u Siriji gdje počinju operaciju uništenja kemijskog oružja. Prema nekim prognozama, kemijski arsenal u Siriji bi mogao biti eliminiran do sredine 2014. (Advance.hr)

HSPF.info

Komentari

komentara