‘Sedmorka’ i dalje nema rješenje za odluku ‘Sejdić-Finci’

 

Čelnici sedam najjačih političkih stranaka u BiH dogovorili su danas način kako će se provoditi mehanizam koordinacije za pristupanje BiH Europskoj uniji, dok još ostaje otvoreno pitanje konačnog rješenja za odluku Suda u Strasbourgu u predmetu ‘Sejdić-Finci’.


 

Način rješavanja pitanja mehanizma koordinacije potpisan je već danas od svih sedam čelnika stranaka, a koji su ranije bili i na sastanku u Bruxellesu, gdje je i dogovorena Mapa puta.

 

Stranke potpisnice su dogovorile da Vijeće ministara, vlade RS-a i Federacije BiH sa županijama i Vlada Brčko Distrikta trebaju odmah otpočeti prikupljanti odgovore na pitanja na listu EU, i to za poglavlja 5 – javne nabavke, i poglavlje 27 – zaštite okoline.

 

Radna verzija odgovora treba biti pripremljena do 15. rujna da bi se sav proces okončao do kraja listopada u skladu s dogovorom iz Bruxellesa.

 

Očekuju od Vijeća ministara BiH, vlada entiteta sa županijama i Vlade Brčko Distrikta da do 31. kolovoza dogovore i predlože mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u skladu s Mapom puta dogovorenom u Bruxellesu, 27. lipnja.

 

Kada je u pitanju odluka ‘Sejdić-Finci’, sada su dva prijedloga na stolu, onaj iz RS-a o načinu izbora člana Predsjedništva BiH na izborima, a drugi prijedlog su dogovorile četiri stranke koje čine većinu u FBiH o neizravnom izboru, dok se SDA protivi takvom asimetričnom rješenju.

 

Prijedlozi jesu različiti, a kompromisno rješenje bi bilo da se prihvati različit način izbora članova Predsjedništva, ali to pitanje ostaje otvoreno, rekao je domaćih sastanka čelnik SDS-a Mladen Bosić.

 

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SBB-a Fahrudin Radončić.

 

Sastanak je održan u prostorijama SDS-a u Banja Luci.

 

HSPF.info/F

 

Komentari

komentara