Sejdić – Finci : U novoj godini o starim problemima

politicariBruxelles, Budimpešta, Prag, Mostar, Sarajevo, gradovi su u kojima se tijekom cijele godine bezuspješno pokušavalo pronaći rješenje za implementaciju presude Sejdić – Finci, koja bi otvorila put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama.

Optimizam da će do kraja godine biti riješeno pitanje Ostalih, kao i potvrđena legitimnost hrvatskog naroda, otišao je u dim. Predstavnici najjačih političkih stranke u BiH su mjesecima igrali po tankim žicama, kako domaće javnosti, tako i međunarodne zajednice i na kraju probleme ostavili i za sljedeću godinu, o presudi, odnosno njezinoj implementaciji će nastaviti razgovore sredinom siječnja sljedeće godine. Prema neslužbenim informacijama, novi sastanak lidera političkih stranaka, prije svega iz Federacije BiH, bit će održan u ponedjeljak, 13. siječnja.

Optimizam ne jenjava

Tako će BiH i 2014. dočekati sa istim problemima sa kojim je ušla i u 2013., koju već sada mnogi nazivaju godinom najveće poratne političke i ekonomske krize. Suspenzija planirane pomoći iz IPA fondova Europske unije od 45 milijuna eura, potvrda je da je međunarodna zajednica izgubila strpljenje s bh. političkim liderima koji tri godine bezuspješno pregovaraju o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava. Presuda iz 2009. obavezala je BiH na izmjene Ustava i Izbornog zakona kojima bi se iz njih uklonila diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina, a provedbu presude Europska komisija je postavila kao temeljni preduvjet za svaki daljnji napredak BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali i za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, potpisanog davne 2008. godine.

– Krajnji rok za postizanje dogovora, koji će značiti konačni pomak naše zemlje na njezinom europskom putu je davno prošlo vrijeme. Međunarodne institucije pokušale su pomoći, ali je vidljivo da ni atraktivne europske destinacije više nisu od pomoći našim političkim liderima, koji bilo kakav kompromis u traženju mogućeg rješenja smatraju porazom, mišljenja je analitičar Centara civilnih inicijativa Ivica Ćavar, koji smatra da je liderima jasno da neće moći ostvariti svoje maksimalističke zahtjeve ukoliko počnu raditi u interesu građana BiH.

A lideri opet udarili po optimizmu iako je posljednji sastanak federalne četvorke održan početkom ovog mjeseca pokazao da “svatko svoju politiku vodi”, te da se loptice prebacuju s jednih na druge. No, tako je bilo tijekom svakog sastanka iako se sa njih izlazilo s većim optimizmom. Stranke s hrvatskim predznakom složne su da dio promjena izbornog sustava postane i dogovor o mehanizmu koji bi u izbornom procesu spriječio preglasavanje nekog od konstitutivnih naroda, kako se ponovno ne bi dogdio slučaj Željko Komšić

– HDZBiH će čvrsto ostati na stajalištu da hrvatski narod u BiH mora biti potpuno jednakopravan u političkom i institucionalnom smislu sa druga dva naroda u BiH, kazala je Borjana Krišto.

S druge strane, stranke iz Sarajeva, SDA, SDPBiH i SBBBiH, imaju jedinstven stav – neprihvatljivo je crtanje područja sa etničkom predominacijom, odnosno hrvatsko ili bošnjačko područje u FBiH.

– To nije presuda Sejdić – Finci niti ćemo mi ići u smjeru pravljenja i cementiranja novih etničkih podjela. Međutim, to ne znači da kroz jedan algoritam, jednu formulu, mi ne možemo izaći u susret onome što traže predstavnici HDZ-a i što smo se točkom pet sa prvog sastanka obvezali, a to je da neće biti inženjeringa, nametanja izborne volje, da brojniji narodi u BiH neće nametati volju malobrojnijim i slično. Mislim da tu još ima prostora i da se može naći rješenje, poručio je Bakir Izetbegović.

Onima koji najavljuju da odustaju od iznalaženja rješenja u implementaciji presude Sejdić – Finci SDPBiH poručuje da neće odustati od traganja za formulom za primjenu presude koja treba da vrati dostojanstvo načelu ljudskih prava u ovoj zemlji, poruka je šefa ove stranke Zlatka Lagumdžije.

Ledeni brijeg i sankcije

“U pitanju je vrh ledenog brijega, ispod kojeg je neriješeno hrvatsko pitanje, neriješen je i odnos manjine i većine. Vrijeme je da prestane majorizacija Hrvata u BiH. Suštinski i pravno, to je delikatno pitanje. Moramo ovo riješiti iduće godine iako je ona izborna. Moramo mijenjati stil rada, da ne vidimo u svemu populizam, nego da vidimo državu i najbolje principe države koji su građanima potrebni. Ukoliko lideri drugih stranaka to shvate, brzo ćemo se dogovoriti. Ako se sve pretvori u predizbornu kampanju, građani će izgubiti 2014. godinu”, poručio je lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Ukoliko dogovora ne bude ni u siječnju, očekivati je da EU nastavi sankcioniranje BiH.

– Već više puta je rečeno da nemogućnost primjene presude Sejdić – Finci može i hoće imati posljedice, dakle, ako ne bude kompromisa, mogu se očekivati nove mjere EU, kazao je Peter Stano, glasnogovornik Štefana Fülea.

Izvor: Oslobođenje

Komentari

komentara