Šešelj na osnovu WikiLeaksa podnosi krivične prijave protiv tužitelja

Šešelj na osnovu WikiLeaksa podnosi krivične prijave protiv tužitelja Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj podnio je krivičnu prijavu protiv tužitelja Haškog suda Darryla Mandisa zbog objelodanjivanja identiteta zaštićenog svjedoka, koje je na osnovu diplomatskih depeša objavio “WikiLeaks”, rekao je šef pravnog tima za njegovu obranu Zoran Krasić.


 

On je naveo da je Šešelj podnio prijavu i protiv zamjenika šefa pretpresnog odjeljenja tužiteljstva Boba Reeda zbog istih razloga, a pretresnom vijeću je podnio obavještenje o ugrožavanju procesa koje vode protiv njega pojedine zapadne vlade.

“Oba ta Šešeljeva podneska, podnijeta na osnovu depeše koje je prenio ‘WikiLeaks’, pokazuju da Haški tribunal nije sud i da tužiteljstvo, sudije i tajništvo Haškog tribunala rade po nalozima SAD, Velike Britanije, EU i NATO pakta”, rekao je Krasić.

Ističući da depeše koje je objavio “WikiLeaks” predstavljaju dokaz da lideru radikala nije omogućeno pravično suđenje u Haškom tribunalu, Krasić navodi da postoji 1235 depeša iz američkih veleposlanstava i njihove vlade koje se odnose na sud u Hagu i na to da službenici SAD odaju povjerljive informacije iz predmeta koji se vode pred Haškim sudom.

“Jedna od depeša otkriva da se sastanku visokih predstavnika SAD i Francuske, 01. prosinca 2006. godine, na kojem je razmatrana situacija na Bliskom istoku, rečeno da na sve načine treba spriječiti Šešelja da postane predsjednik Srbije”, naveo je Krasić. Tijekom listopada u Haškom tribunalu očekuje se statusna konferencija posvećena Šešeljevoj suđenju. Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Komentari

komentara