Šešelj traži ručak a ne “ono što ni svinje ne mogu jesti”

Šešelj traži ručak a ne Predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti nakon sat i pol čitanja odluke Vijeća o Šešeljevom zahtjevu najavio je pauzu od pola sata te zamolio da se isključi klima uređaj iznad njegove glave jer kako je rekao “smrznut će se i neće moći pročitati odluku do kraja”.


 

Na početku je rekao da odluka ima 120 stranica te da će je čitati sigurno danas popodne, a možda i sutra ako ne stigne sve danas. Najavio je da će pročitati i pregled dosadašnjeg postupka. Napomenuo je da je odluka donesena u njegovo djelomično suprotno mišljenje od mišljenja Sudskog vijeća.

 

Nakon povratka u sudnicu, Antonetti je nastavio s čitanjem odluke napomenuvši kako mu je još uvijek hladno jer, kako prenosi RTS, “ovaj frižider iznad njega i dalje radi”.

 

Da ne bi sudac Antonetti ostao glavni šaljivdžija pri čitanju odluke pobrinuo se Šešelj koji mu se obratio nakon što je sudac najavio novu pauzu za ručak. “Ja očekujem da mi se proslijedi pravi ručak, a ne da mi daju kesu iz zatvora što ni svinje ne bi mogle da jedu. Ja očekujem isti ručak kao i vi, gospodine predsjedavajući. Ako mi ne date ručak, onda to jasno i recite da svi znaju da ću ostati bez ručka”, poručio je Šešelj.

 

Sudac mu je na to odgovorio: “Troje sudaca koji su ovdje najčešće vode dva suđenja. Što se tiče ručka svima nam je isto. Katkad popijemo samo čašu vode jer ne stignemo ručati”. Podsjetimo, Sudsko vijeće Haškog suda danas odlučuje o zahtjevu Vojislava Šešelja da se prekine njegovo suđenje te da se vođa Srpske radikalne stranke pusti na slobodu.

 

Nikada do sada Haški sud nije prihvatio takav zahtjev optuženika. Suci trebaju odlučiti jesu li tužitelji donijeli i jedan valjan dokaz protiv Šešelja te je li potrebno da njegova obrana iznese svoje dokaze ili je to nepotrebno pa će vođa radikala odmah na slobodu.

 

U raspravi održanoj 9. ožujka Šešelj je od Haškog suda tražio i isplaćivanje odštete od 10 milijuna eura te ponovio zahtjev za puštanje, jer “Tužiteljstvo nije ništa dokazalo protiv njega”.  U ovome trenutku suci moraju procijeniti jesu li tužitelji pokazali dovoljno dokaza po svim točkama optužnice ili zbog nedostataka dokaza odbacuju cijelu optužnici ili samo neke njezine dijelove. Vođa radikala se u haškom pritvoru nalazi od 2003. godine, a sudi mu se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona te običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Komentari

komentara