‘Šestorka’ blizu provedbe odluke u slučaju ‘Sejdić-Finci’

 

Sastanak šest čelnika vladajućih stranaka okončan je na opće zadovoljstvo svih sudionika iako nisu željeli govoriti o detaljima sa sastanka. Domaćin Fahrudin Radončić kratko je kazao da su se na pragu dogovora implementacije presude Sejdić-Finci.


 

 

– Interes šestorke je da se ispoštuju rokovi koje smo sebi sami postavili u vezi pitanja Sejdić-Finci. Što se tiče vojne imovine dogovorili smo se da Vijeće ministara sačini ministarsku ekspertnu skupinu i da pripremi plan realizacije statusa vojne imovine, izjavio je Radončić.

 

Čelnici stranaka su potvrdili da su na pragu dogovora i da će najvjerojatnije to i priopćiti na prvom sljedećem sastanku. Zahvalili su se Peteru Sorensenu, šefu izaslanstva EU u BiH i specijalnom predstavniku EU što im je pomogao na ovom sastanku, a pomoć EU očekuju i na sljedećim razgovorima.

 

Konkretizacija dogovora očekuje se do kraja sljedećeg mjeseca, potvrdio je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

 

“Najvažnija stvar je to da smo dogovorili format procesa koji će, nadam se, do kraja trećeg mjeseca rezultirati dogovorom ove šestorke, koja ima kapacitet i u Zastupničkom i u Domu naroda, da može usvojiti amandmane na Ustav u skladu sa presudom Suda u Strasbourgu, ali isto tako uvažavajući prava svih, između ostalog i konstitutivnih naroda ali i građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. Uvjeren sam da sad postoji volja za rješavanjem ovog pitanja”, pojasnio je Ljubić.

 

Prema njegovim riječima u pitanju su bila dva pristupa, u smislu neizravnog izbora članova Predsjedništva, i izravnog izbora članova Predsjedništva po načelu elektora i po načelu tri izborne jedinice, jedne u RS-u i dvije u Federaciji.

 

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom “šestorke“ u Sarajevu, a posebno činjenicom da bi BiH mogla do kraja godine aplicirati za članstvo u EU, ako do travnja riješi pitanje provođenje odluke “Sejdić – Finci”.

 

“Svjesni smo rokova i znamo put kojim se namjeravamo kretati”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka “šestorke“.

 

Što se tiče vojne imovine, istaknuo je on, sveobuhvatan dogovor o tom pitanju postignut je 9. ožujka prošle godine na sastanku u Banja Luci, a danas je bilo riječi o provođenju tog sporazuma.

 

“Dogovorili smo da Vijeće ministara BiH, na načelima tog banjalučkog dogovora, formira radnu skupinu koju će činiti trojica ministara, čiji će zadatak biti da sačine akcijski plan za provođenje dogovora o vojnoj imovini. Važno je da na ovom polju dođe do sporazuma između entiteta“, naglasio je Dodik.

 

On je ponovio da Republika Srpska prihvaća da perspektivna vojna imovina bude knjižena na Ministarstvo obrane BiH, koje će je nakon prestanka korištenja vratiti tom entitetu.

 

Prema Dodikovim riječima, sva ostala imovina, kao što je ranije rečeno, treba biti raspodijeljena na entitete, županije i općine.

 

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, koji će biti domaćin sljedećeg sastanka, rekao je da su čelnici stranaka “šestorke” dogovorili da ne otkrivaju previše detalja javnosti u vezi sa današnjim sastankom.

 

On je, ipak, izrazio nadu da se nakon današnjeg sastanka pokazala mnogo konkretnija volja za konačno rješavanje pitanja provođenja odluke “Sejdić – Finci” i statusa imovine u BiH.

Izvor: ABCportal

 

Komentari

komentara