Silajdžić: Bosna i Hercegovina je pred gubitkom državnosti!

 

Situacija od ove u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina ne može biti teža. Pred gubitkom je državnosti i ja danas samo mogu govoriti o uzrocima koji su doveli do te situacije i o eventualnim mjerama da se u posljednjem trenutku spasi ono što se da spasiti, rekao je predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić na početku Kongresa te političke stranke koji se danas održava u Sarajevu.


 

 

Silajdžić smatra da u posljednje vrijeme antibosanske političke snage pokazuju sve veću istrajnost tako da su i građani došli u situaciju da pišu peticije iili upućuju apele za očuvanje državnosti BiH.

 

Posebno je istaknuo da je do trenutne političke slike u BiH dovelo političko, a ne pravno tumačenje Daytonskog sporazuma te  pozvao međunarodnu zajednicu da riješi “nejasna” pitanja u BiH, jer je, kako je kazao, Daytonski sporazum međunarodni dokument.

 

“Mi želimo zaustaviti rasturanje BiH i želimo biti sudionici u očuvanju njezine državnosti. BiH je mini model pluralizma i globalizacije i zašto uništavati taj model u Europi. Pluralizam donosi kvalitet i naš zadatak je pluralna BiH”, rekao je Silajdžić.

 

Predsjednik SBiH Haris Silajdžić i, inače, jedini kandidat na ovom kongresu za predsjednika u sljedećem mandatnom razdoblju, istaknuo je da BiH, uz politiku, mora značajnu pažnju posvetiti i ekonomiji, spomenuvši tu posebno energetske objekte.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara