Šimić: Pristupanje Hrvatske EU pozitivno će se odraziti i na BiH

Šimić: Pristupanje Hrvatske EU pozitivno će se odraziti i na BiH Pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji trebalo bi se pozitivno odraziti i na BiH, kojoj je to signal da i sama ubrza svoje predpristupne pregovore, a pogotovo da intenzivira rad na osmišljavanju i


 

realizaciji projekta, koji se financiraju iz EU fondova, izjavila je Ivana Šimić, pomoćnica ministra gospodarstva za poduzetništvo, obrt i razvoj Hercegbosanske županije.

 

Bosna i Hercegovina trenutno ima status potencijalnog kandidata i na raspolaganju su joj sljedeći fondovi: Jadranski program prekogranične suradnje (IPA Adriatic), Program transnacionalne suradnje za Jugoistočnu Europu (SEE), Program transnacionalne suradnje Mediteran (MED), te bilateralni programi prekogranične suradnje sa susjednim zemljama.

 

Priprema i implementacija projekta sufinanciranih od strane Europske unije veoma je zahtjevan posao, koji traži ne samo izvrsno poznavanje engleskoj jezika već i poznavanje procedura javnih nabavki u skladu s europskim zakonodavstvom te stalno usvajanje novih znanja i vještina.

 

Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije, u suradnji s europskim partnerima, apliciralo je u lipnju 2009. godine na treći poziv za bespovratna sredstva u sklopu Programa transnacionalne suradnje za Jugoistočnu Europu s najnovijim projektom, koji ima za cilj potporu razvoju klastera (međusobno povezivanje tvrtki, specijaliziranih dobavljača i pružitelja usluga i tvrtki iz srodnih djelatnosti, kazala je Šimićeva.

 

Komentari

komentara