Simulacija međunarodne konferencije „Europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana“ na Filozofskom fakultetu

lidija4U petak, 6. svibnja 2016. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u sklopu kolegija „Vanjska i sigurnosna politika EU“, održana je simulacija međunarodne konferencije „Europske perspektive zemalja Zapadnog Balkana“, u kojoj su sudjelovali studenti diplomskog studija „Vanjska politika i diplomacija“ na odjelu politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a pod predsjedanjem prof. dr. sc. Lidije Čehulić-Vukadinović.

Studenti su predstavljali Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, Makedoniju, ali i samu Europsku komisiju (EK). Cilj konferencije je bio utvrditi dinamiku pristupanja Europskoj uniji, te jačanje razvojnih programa u postupku pristupanja.

„Simulacija se održala kako bi studenti stekli praktičan uvid u to kako je teško multilateralno pregovarati, te da steknu određene diplomatske vještine a ne da samo usvajaju teoretska znanja o Europskoj uniji. Jako dobro su to odradili jer su se svi jako dobro pripremili. To je ujedno i poruka našim političarima, ako odlazite na međunarodne skupove, pripremite se. Nisu naše zemlje tako loše, kao što nas neki vani doživljavaju. Treba izvući ono najbolje, ne treba se sramiti svojih slabosti, ali treba ponosno i objektivno predstavljati rezultate postignute u reformama i tada će nas EU više cijeniti. Studenti su to vrlo dobro danas pokazali,“ kazala je prof.dr. Lidija Čehulić-Vukadinović za hspf.info.

lidija

BiH je sigurno na europskom putu, no očekujemo znatnije provođenje reformi. Potrebni su nam vidljivi rezultati, makar reformi u gospodarstvu, komentirala je Ines Pušić, u ulozi jedne od čelnika EK. „Kapaciteti Europske unije predstavljaju puno više od proširenja. Današnja deklaracija ograničava zemlje potpisnice a ne EU, jer je jasno naglašeno da tijekom mandata ove Komisije, nema proširenja EU na Balkan, ali na zemljama je da poboljšaju svoje izglede,“ rekla je Ivana Čančarević, u ulozi europske povjerenice za proširenje.

lidija5

Na završetku simulirane međunarodne konferencije, predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana te EK, potpisali su zajedničku deklaraciju, kojom izražavaju duboku nadu u reformski proces koji je pred zemljama kandidatkinjama i aspirantima.

HSPF.info

Komentari

komentara