Sirija poručila EU da se ne miješa u njene unutarnje stvari

Sirija poručila EU da se ne miješa u njene unutarnje stvariSirijski ministar vanjskih poslova Muallem obrati se jutros novinarima u Damasku i poručio ima kako reakcije EU na govor koji je predsjednik Assad održao u ponedjeljak pokazuju da oni “samo žele usaditi razdor i kaos u našu zemlju”.


 

Poručio je kako neće prihvatiti nikakve zahtjeve koji dolaze izvan Sirije: “Nitko izvan sirijske obitelji nema pravo diktirati nam što da radimo ili od nas nešto zahtijevati. Ovdje je riječ o unutarnjim problemima, i svaka intervencija izvana bit će odbačena”, prenosi Al Jazeera.

 

Posljednjih tjedana jačaju pritisci međunarodne zajednice na Siriju, zbog nasilnog slamanja protesta u zemlji, ali nikakva konkretna intervencija još nije spomenuta. Ipak, Muallem, koji je u govoru izrazio čvrstu podršku predsjedniku Assadu, smatra kako se i ove sankcije koje je nametnula Eu mogu smatrati objavom rata Siriji.

 

Osim toga apelirao je i na turskog predsjednika Gula da ponovno razmotri svoje komentare na Assadov govor, uz napomenu da “Sirija želi najbolje odnose s Turskom”. Gul je kazao kako obećanja koja je Assad iznio nisu dovoljna. Nekad najveći sirijski partner, Turska se sad sve više distancira od Assadovog režima, ponajprije zbog izbjegličke krize koja potresa pogranično područje te dvije države.

 

U svom govoru Muallem je spomenuo kako bi iza nekih ubojstava sirijskih sigurnosnih djelatnika mogla stajati i Al Qaeda. S druge strane, sirijske sigurnosne službe ubile su jučer sedam osoba, nakon što su se sukobili pristaše Assadovog režima i opozicijski prosvjednici. Mnogi svjedoci tvrde kako je velik broj ljudi bio prisiljen izraziti podršku režimu.

Komentari

komentara