Skupina građana Udar i Revolt objavila Manifest: Komšiću vlast, jedna bosanska nacija i ukidanje županija

sarajevo-prosvjed7-0208Skupina građana Udar i Revolt, u manifestu “Nova Bosna i Hercegovina” zahtijeva fundamentalne promjene u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku u BiH. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U ime našeg naroda, naše braće i sestara, naše djece i njihove budućnosti, mi, državljani Bosne i Hercegovine za čiju zastavu su, braneći je od zla fašizma i nacionalizma, prolijevali krv naši očevi i djedovi, zahtijevamo u ovoj državi fundamentalne promjene u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku.

Stanje u državi je katastrofalno. Narod živi na rubu egzistencije, a poredak države uspostavljen Daytonskim sporazumom je neodrživ. U cijelom državnom političkom stroju (javnim poduzećima, općinama, županijama, federaciji i državnim institucijama vlasti, svim agencijama na državnim razinama) vlada korupcija čije bi okončanje trebalo završilo uhićenjem većine iz političkog vrha i poznatih korumpiranih profesora, direktora, vlastodržaca i oduzimanjem njihove nelegalno stečene imovine, kako bi se novi koji se usude zauzeti fotelje naučili za sva vremena da će ih čekati ista sudbina njihovih prethodnika, ukoliko pomisle napraviti isto narodu Bosne i Hercegovine. Sva oduzeta imovina treba biti upotrjebljena u povećanje i poboljšanje ekonomskog statusa zemlje.

Svaku minimalnu promjenu sustava je nemoguće izvršiti, jer ta ista korupcija ima nacionalističke korijene fokusirane prema tri narodnosti postavljenje u Bosni i Hercegovini. Takav sustav ne može opstati i ne smije opstati. Ekstremni religionizam, podjela na narodnosti i korupcija u političkom stroju su već godinama uništavali i dijelili Bosnu i Hercegovinu, dok njezin narod pati i nema novaca za osnovne životne potrebe.  Privatizacijom prezaposlenih i zaduženih državnih tvrtki, država je samo osigurala njihove stečaje. Investitori ili su opljačkali tvrtke i otjerali radnike ili su investirali svoj novac u te tvrtke i bankrotirali.

Država puni svoj prezaduženi proračun teroriziranjem onih koji su se usudili imati išta privatno u ovoj državi,  šalje im porezne inspekcije da utvrde njihov nezakonit rad, a nisu sebe podvrgli istom tretmanu, jer ne vide da je nemoralno da oni zgrću za sebe i svoju djecu jer su na položajima, a ne misle na nas koji to promatramo i slažemo u svoje duše, tješeći se “bit će bolje, i Bog sve vidi”.

Sa ciljem, da se pravda vrati narodu, i da narodno postane narodno, a svi koji su sposobni da mogu sebi zaraditi više neka to rade i na taj način pokažu da je bolje moguće postići radom, a ne položajem. Svi vi koji ste se dočepali direktorske fotelje i zaposlili sve svoje, od sina, susjeda, ljubavnice do unuka, neka vam je ovo nauk, da se sa pravdom ne treba igrati, jer ona je dostižna za svakoga, i svakome će se suditi po učinjenom, bez obzira na funkciju koju obnaša.

Mi, Bosanci i Hercegovci imamo sljedeće trenutne zahtjeve od vlade da bi učinili našu državu sigurnijom, pogodnijom te omogućili nama i našoj djeci perspektivu za bolji život:

MANIFESTO

– Oslobođenje mirnih prosvjednika iz zatvora.
– Trenutna ostavka premijera Hamdije Lipovače.
– Reviziju ušteđevine dužnosnika stečene na funkcijama koje je obavljao.
– Reviziju davanja ministarstava, poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama, pojedincima i retroaktivno oduzimanje nelegalno dodijeljenih sredstava.
– Smanjenje plaća političarima na apsolutni minimum, sve dok država ne postigne brojku od 10 posto nezaposlenih građana.
– Revizija proračuna na svim razinama.
– Uspostava anti-korupcijske policije, koja će biti financirana i pokretana neovisno od državne uprave, te čiji će predsjednik biti nestranački opredijeljen i izglasovan na demokratskim izborima svakih 10 godina.
– Uvod većih poreza na uvezene artikle izvan države, osim na one koji se ne mogu proizvoditi na domaćem teritoriju, te promocija domaćih proizvoda prehrane i proizvoda.
– Besplatno zdravstveno osiguranje za sve državljanine, koje će biti financirano iz proračuna države.
– Izglasavanje obveznog izlaska na izbore, uz uvjet nemogućnosti ostvarivanja osnovnih prava na umirovljenje, u slučaju oglušivanja na izbore.
– Demokratsko građansko glasovanje svih novodonesenih zakona po uzoru na švicarski sustav.
– Uvid u cjelokupni rad svih javnih dužnosnika, kroz revizorska izvješća.
– Formiranje crne liste zaposlenika iz javnog sektora, koja će onemogućiti njihovo ponovno zaposlenje, u slučaju da im se dokaže da su oštetili državu ili građanina.
– Minimalna 6-mjesečna revizija rada sudaca na svim razinama vlasti, i javna prezentacija istih na web portalima.
– Izmjena zakona o radu u javnim institucijama, vezana za odgovornost radnika osobnom imovinom.
– Povećanje plaća prosvjetnim radnicima u osnovnim i srednjim školama i njihova OBUKA u cilju podizanja svijesti o osnovnim ljudskim vrijednostima.
– Ukidanje plaća svim državnim službenicima i ministrima odmah po prestanku njihovog mandata.
– Revizija nelegalno privatiziranih javnih poduzeća.
– Hitno formiranje povjerenstva za pokretanje stranih investicija i početak pregovora sa tvrtkama koje su već pokušavale ulagati u BiH, ali nisu htjele davati mito.
– Pravedno zapošljavanje mladih sa burze, uvodeći socijalnu kategorizaciju nezaposlenih
te ponovno pokretanje industrije.
– Vratiti u fotelje kvalificirane direktore, nestranački opredijeljene, koji imaju znanje i spremnost da promjene stanje u tvrtkama *BHtelekom, Elektroprivreda – uključujući Termoelektranu Tuzla u kojoj se zapošljavaju ljudi bez struke i znanja za posao koji obavljaju, vraćanje dostojanstva rudnicima u Tuzli u koje ne dolaze osnovna sredstva za rad jer Sarajevo nije odobrilo.
– Kupovina mjernih stanica za sve vrste zagađenja zraka u Lukavcu i Tuzli, kao najzagađenijim sredinama u BiH.
– Kupovina mjernih stanica za zagađivanje vode od strane samovoljnih državnih i privatnih tvrtki.
– Formiranje registra malignih oboljenja za cijelu državu.
– Povećanje broja inspektora za hranu, ekologiju, rad i korupciju, sa ciljem uvođenja boljih uvjeta za život građana, jer ukoliko ovo ne napravimo oboljet ćemo cijelu naciju i fizički i psihički.
– Povrat poreza u gradove u kojima je isti naplaćen.
– Pravilna raspodjela državnih agencija na sve gradove u BiH, a ne koncentracija istih u Sarajevo.
– Otvaranje zračne luke u Tuzli.
– Uvesti kampanju za naplatu poreza od svih privatnih osoba, tvrtki, kafića, pekara, trgovina sa ciljem povećanja svijesti građana o činjenicama da ukoliko ne traže račun za PDV od 17% a plate robu, onda taj novac ide vlasniku radnje, a ne u mirovine.

U sljedećim godinama očekujemo sljedeće promjene u upravi:

– Ostavka Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića predsjednika Bosne i Hercegovine, te prijelazno preuzimanje vlasti od strane Željke Komšića (Gosp. Komšić je educiran u jednoj od top 5 svjetskih institucija u smjeru političkih znanosti, dok Izetbegović ima diplomu arhitekta a Radmanović diplomu sa filozofskog fakulteta.)
– Zakon u bosanskohercegovačkom državnom ustavu koja će zabraniti postojeće i buduće nacionalističke i religiozne političke stranke i opredijeljene stranke.
– Ukidanje županija i entiteta, sa ciljem smanjenja javne potrošnje.
– Ujedinjenje Bosne i Hercegovine kao cjeline.
– Izgradnja bosanskohercegovačkog građanskog identiteta umjesto identiteta narodnosti.
– Raspuštanje političkog utjecaja iz sustava javnih škola i tvrtki.
– Ostavka svih nacionalno-religiozno opredijeljenih političara.
– Početak pristupnih ugovora sa NATO savezom i Europskom Unijom.

Nakon ispoštovanja ovih trideset i sedam navedenih točki, Bosna i Hercegovina će biti na pravom putu reintegracije. Svi želimo bolju budućnost te ćemo je postići našim ujedinjenim naporima.

S poštovanjem,

Državljani Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju skupine Udar i Revolt za promjene u BiH.

Izvor: ABCportal.info

Komentari

komentara