Slaven Raguž, Dalibor Ravić i još neki mladi intelektualci osnovali Hrvatsku republikansku stranku

raguz-ravic-0512

Nekoliko bivših dužnosnika HDZ-a 1990., aktivista i mladih hrvatskih intelektualaca u BiH utemeljilo je u nedjelju u Mostaru novu političku stranku, Hrvatsku republikansku stranku (HRS), kojoj je cilj biti alternativa vladajućim strankama, te se snažnije boriti za uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice unutar države BiH. Na utemeljiteljskoj skupštini održanoj večeras u Hrvatskome domu hercega Stjepan Kosače za vršitelja dužnosti predsjednika HRS-a izabran je Slaven Raguž koji je nedavno napustio HDZ 1990. s mjesta predsjednika mostarskog gradskog odbora i člana Središnjeg odbora te stranke.

U privremeno predsjedništvo, koje će voditi stranku do konvencije, izabrani su i bivši član Predsjedništva HDZ-a 1990. Slaven Bevanda, zatim Ivica Barbarić, Ivica Pušić i Dalibor Ravić.

Po Raguževim riječima cilj HRS-a je biti politička alternativa na nižim razinama, ali će biti otvoren za suradnju sa strankama koje žele poboljšati položaj Hrvata u BiH.

“Primarni fokus je rješenje ustavno pravnog statusa Hrvata u BiH. Čvrsto smo opredijeljeni za BiH, ali za BiH uređenu na konsocijacijskim i federalističkim načelima, za BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana, gdje bi se hrvatsko pitanje riješilo kroz administrativno teritorijalnu jedinicu s relativnom hrvatskom većinom”, rekao je Raguž na utemeljiteljskoj sjednici HRS-a.

Iz HRS-a su u stranačkoj deklaraciji najavili suradnju sa strankama i institucijama Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

U posljednjih mjesec dana više dužnosnika HDZ-a 1990. napustilo je ovu stranku jer je sadašnje vodstvo odlučilo samostalno nastupiti na izborima izvan bloka HNS-a. No, oni se nisu poput bivšeg predsjednika Bože Ljubića, zamjenika Rude Vidovića, saborskog zastupnika Perice Jelečevića ili članova predsjedništva uključili u rad nove stranke, najavljujući da će biti angažirani unutar Hrvatskog narodnog sabora, nadstranačke organizacije zamišljene da modelira hrvatsku politiku u BiH.

(abcportal.info)

Komentari

komentara