Slobodu kretanja unutar EU se neće dirati osim u izvanrednim situacijama

Slobodu kretanja unutar EU se neće dirati osim u izvanrednim situacijama”Sloboda kretanja ljudi preko europskih granica valiko je postignuće koje se ne smije obrnuti, nego osnažiti”, ustvrdila je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström predstavljajući u srijedu prijedlog Europske komisije za bolje upravljanje migracijama u Europskoj Uniji.


 

 

Taj je prijedlog odgovor na zahtjev Francuske da se, zbog ulaska 25.000 tuniskih izbjeglica u EU, omogući pojačani nadzor unutarnjih granica, što Schengenski sporazum dopušta samo u uvjetima ugrožene nacionalne sigurnosti.

 

– Kako bi se očuvala postojanost Schengenskoga prostora, moglo bi biti nužno predvidjeti privremeno ponovno uvođenje ograničena nadzora unutarnjih granica u vrlo izuzetnim uvjetima, na primjer kada se dio vanjske granice nađe pod vrlo jakim neočekivanim pritiskom – uzvratila je Malmström na zahtjev francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je, ne čekajući moguće promjene Schengena, Tunižanima s privremenim dozvolama boravka u EU zatvorio francuske granice.

 

Kada, kako i kakav nadzor unutarnjih granica EK još ne predlaže; raspravu o tome prepustio je ministarskome Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove, koje će se izvanredno sastati 12. ovoga mjeseca. Temeljem te rasprave EK će sastaviti formalan zakonski prijedlog što bi ga povjerenički kolegij usvojio 24. ovoga mjeseca, a mjesec dana kasnije, 24. lipnja, odluku o mogućemu “poboljšanju” Schengenskoga sporazuma donijeli bi šefovi država ili vlada EU 27 na sastanku Europskoga vijeća.

 

No, taj će prijedlog, naglasila je Malmström, obuhvatiti čitav “migracijski paket”: dovršenje Zajedničkoga europskoga sustava azila; jačanje nadzora vanjskih granica u čemu bi zemljama na tim granicama pomogla čitava EU; poboljšanje ciljana zakonita useljavanja kako bi se popunili manjci za random snagom i pojedinim vještinama, posebice oni prouzročeni starenjem europskoga pučanstva; uporabu najboljih praksa država članica za integraciju zakonitih useljenika; te pomoć trećim zemljama u olakšavanju zakonita a suzbijanju nezakonita useljavanja.

 

– EU mora pružiti utočište onima kojima je zaštita potrebna, a istovremeno pokazati solidarnost kako sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Egiptom i Tunisom, u koje se trenutalno sklonila najveća većina izbjeglica iz Libije, njih 650.000, tako i sa zemljama članicama EU koje se suočavaju s njihovim najvećim priljevom morskim putem – naglasila je Malmström.

Komentari

komentara