Sorensen za EU, Inzko za Dayton

 

BRUXELLES – Novi šef Delegacije EU u BiH, Peter Sorensen, izjavio je kako će se šef OHR-a Valentin Inzko pitati za sve što se tiče Daytona, a on za sve što se tiče EU, te da ne vidi kako bi uopće mogli doći u nesporazum.


 

 

Sorensen je rekao kako su u BiH potrebne određene promjene i da ono što će on raditi jeste pogled u budućnost, ne u prošlost.

 

– Dayton je stvar prošlosti. On je bio nužan i bio je sporazum onih okolnosti. Ali, neke stvari su se promijenile, proteklo je vrijeme, čak i ljudi su se promijenili. Zato su neke promjene potrebne, rekao je Sorensen jučer na zatvorenom sastanku Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, objavila je Srna.

 

Kako saznaje Srna od europaralemntarca koji je bio na sastanku, Sorensen je i ranije imao konzultacije s članovima Europskog parlamenta koji su proljetos bili u posjeti Sarajevu i Banja Luci, i koji su ga upoznali o specifičnostima interesa tri naroda u BiH i stavu da se u BiH ne može mnogo postići prinudom.

 

Oni su prenijeli Sorensenu da ima pojedinaca, kako u Sarajevu, tako i u Banja Luci, koji mogu mirno i staloženo objasniti stavove koje zastupa njihova zajednica, te opisali nekoliko osoba koje bi mogle figurirati za najviše dužnosti u državi.

 

Europarlamentarci su rekli Sorensenu da u sve tri nacionalne zajednice u BiH svakako ima onih na koje se BiH može osloniti u sljedećem razdoblju, koje bi trebalo biti obilježeno ozbiljnijim putem prema EU.

 

Europski parlamentarac Hanes Svoboda ranije je rekao kako Peter Sorensen nastojat će kada stupi na svoju novu dužnost u BiH motivirati na konsenzus, radije nego se služiti prijetnjama, i bit će u prvom planu u odnosu na visokog predstavnika Valentina Inzka

 

Svoboda je istaknuo kako će Sorensenov glavni zadatak biti da postigne bazični konsenzus o ustavnim reformama i da pomogne BiH da postane efikasna država, sposobna da djeluje na međunarodnoj sceni, a danski diplomat imat će i neke financijske mogućnosti da potpomogne projekte bitne za realiziranje tog cilja.

 

– U suštini, on dolazi na zadatak koji su imali i prije njega, ali nisu uspjeli. Hoće li uspjeti Sorensen, veliko je pitanje. Ne očekujemo čuda. Ali, na njegovoj strani je veliko iskustvo i poznavanje regije, kao i veća fleksibilnost, rekao je Svoboda, potpredsjednik grupe socijalista u Europskom parlamentu i dugogodišnji član Vanjskopolitičkog komiteta.

 

hspf.info/bitno.ba

 

Komentari

komentara