Španjolska: Konzervativna Narodna stranka dobiva apsolutnu većinu

 

Španjolska Narodna stranka pobijedit će na parlamentarnim izborima i i tako zadobiti apsolutnu većinu u skupštini, pokazuju rezultati ankete na glasačkim mjestima koje je objavila državna televizija RTVE.


 

 

Anketa je pokazala da će ova stranka desnog centra osvojiti 181 do 185 mandata u donjem domu parlamenta, koji ima 350 mjesta, odnosno 43,5 posto glasova, prenosi Srna.

 

Vladajući socijalisti zaostaju, sa 30 posto glasova, što će im donijeti od 115 do 119 mandata, pokazuju rezultati ankete među glasačima.

 

U tijeku je brojanje glasova sa izbora održanih u vrijeme kada je zemlja u dubokoj dužničkoj krizi. Premijer José Luis Rodríguez Zapatero, čija Socijalistička stranka vlada od 2004. godine, nije se ponovno kandidirao., javlja Srna.

 

Uz slab ekonomski rast i skoro pet milijuna nezaposlenih, ekonomija je dominirala predizbornom kampanjom. Kamata na zaduživanje Španjolske prošlog tjedna je dostigla skoro sedam posto, što se smatra granicom neodrživosti.

 

Dopisnici javljaju da će pobjednici na ovim izborima imati malo vremena da pokažu rezultate, pošto se građani pripremaju za novi val proračunskih rezova i dubljih mjera štednje.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara