Srbija i Hrvatska ne povlače tužbe za genocid na sudu u Strasbourgu

Aleksandar Vučić i Vesna Pusić su se  usuglasili da nema povlačenja tužbe i protivtužbe za genocid na sudu u Strasbourgu.

slikacitavaSrbija i Hrvatska su se suglasile da nema povlačenja tužbe i protivtužbe u Strasbourgu, ali da ne treba trovati odnose zbog toga – ocijenili su na sastanku u ponedjeljak u Beogradu prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

“Suglasili smo se da nema povlačenja tužbe i protivtužbe, ali će zajedničkim naporima Srbija i Hrvatska pokušati i dati sve od sebe da to što rade sudovi, prava i pravda bude pitanje rješavanja odnosa prošlosti, a da se zemlje bave budućnošću, da ne truju odnose zbog toga što vide različito događaje iz prošlosti”, rekao je Vučić.

 Istakao je da je to važno zbog generacija koje dolaze, prenosi Srna.

“Mnoge nevladine organizacije govore o neophodnosti katarze na obje strane. Srpska strana smatra da je najvažnije što će se raditi u budućnosti, a svaka strana dokazivaće istinitost stavova tužbe. Hoće li biti produktivno ili ne, plašim se da niko neće imati koristi od toga”, dodao je Vučić.

 ‘Neispunjeni preduvjeti’

 Pusić je rekla kako su postojale želje i napori da se to pitanje riješi, ali da preduvjeti nisu bili ispunjeni, kao što je hrvatski zahtjev za popisima nestalih.

“Ali što se bude dešavalo na suđenju, suglasni smo da je to pitanje rješavanja prošlosti”, kazala je Pusić, navodeći kako je posao dviju zemalja da vode brigu o budućnosti.

U Haagu je za ponedjeljak 3. marta zakazan proces po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Predviđeno je da argumente prvo od 3. do 7. ožujka izloži Hrvatska, a da Srbija sa svojim pred sud izađe od 10. do 14. ožujka.

HSPF.info

Komentari

komentara