Srbiji uskoro status kandidata, Crnoj Gori datum pregovora

Srbiji uskoro status kandidata, Crnoj Gori datum pregovoraPovjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je danas da je Europska komisija preporučila Vijeću EU da Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje, a Crnoj Gori datum za početak pregovora o ulasku u EU.


 

 

 

Komisija je u srijedu prihvatila paket o proširenju u kojem su navedeni naputci svih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu. Srbija je očekivala da će dobiti i status kandidata i datum početka pregovora, no od nje se zahtjeva da nastavi dijalog s Prištinom, a Komisija će preporučiti početak pregovora tek kada se ostvari napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, javlja Blic.

O kandidaturi odlučuju zemlje članice 9. prosinca. Crna Gora, s druge strane, napredovala je u svih sedam područja koje je Bruxelles ustanovio prošle godine, no traže da nastavi borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te osigura provedbu zakona protiv diskriminacije.

BiH je ocijenjena vrlo loše. Komisija navodno smatra da BiH ne treba podnositi zahtjev za članstvo dok ne uskladi svoj ustav sa Konvencijom o ljudskim pravima kako bi se i pripadnici manjina, koji nisu iz tri konstitutivna naroda, mogli birati na sve funkcije. Također, traže da donesu i zakon o državnim poticajima na državnoj razini. BiH je jedina zemlja na ovom području koja nije podnijela zahtjev za članstvo.

Komentari

komentara