Stefan Füle otkazao sastanak BH lidera koji se trebao održati 11. travnja

 

Povjernik EU za proširenje i europsku politiku susjedstva Stefan Füle odlučio je otkazati treći sastanak Dijaloga na visokoj razini koji se trebao održati u Mostaru 11. travnja.


 

 

Umjesto toga, namjerava posjetiti Sarajevo 11. travnja zajedno sa stručnjacima Vijeća Europe i Venecijanske komisije kako bi održao niz konzultacija u cilju pronalaženja najboljeg načina da se riješi pitanje presude Sejdić-Finci.

 

Povjerenik Füle i generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland izražavaju duboko žaljenje zbog nedostatka napretka u postizanju dogovora u vezi s provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci u Bosni i Hercegovini, priopćila je Delegacija Europske unije u BiH.

 

Povjerenik Füle i generalni tajnik Jagland žale što uski stranački i etnički interesi i dalje prevladavaju nad istinskim angažmanom da se okonča ustavna diskriminacija mnogih građana Bosne i Hercegovine te zakonodavstvo dovede u suglasje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

 

Nedostatak posvećenosti nekih stranačkih lidera ka pitanjima EU jasno je da će ugroziti proces EU integracija u Bosni i Hercegovini. Vrijeme ističe za dovođenje Ustava i Izbornog zakona u suglasje s Europskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora 2014. Ovo je suprotno interesima građana Bosne i Hercegovine, istaknuto je.

 

Nedostatak volje za kompromisom i rješavanjem presude Sejdić-Finci pokazuje da verbalnu posvećenost pitanjima EU ne prate konkretna djela i aktivnosti.

 

Povjerenik Füle podsjeća da se u zaključcima Vijeća EU navodi da Bosna i Hercegovina kao prioritetno pitanje treba usuglasiti svoj ustav s Europskom konvencijom o ljudskim pravima u skladu s presudom Sejdić-Finci. U tom smislu, kredibilan napor i dalje je neophodan kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

 

Provođenje presude Sejdić-Finci te postizanje dobrih rezultata u provedbi obaveza iz SSP/Privremenog sporazuma predstavljali bi ključne elemente pri ocjeni kredibiliteta zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo od EU.

 

Dok ovi uvjeti ne budu ispunjeni, dalji koraci na putu Bosne i Hercegovine ka EU neće se moći razmatrati, navedeno je.

 

U zajedničkom pismu od 4. veljače, visoka predstavnica Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Stefan Füle izrazili su očekivanja da bi politički sporazum o provođenju presude u slučaju Sejdić i Finci mogao biti postignut do kraja ožujka ove godine, a u skladu sa zaključcima drugog po redu sastanka Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja između Europske unije i Bosne i Hercegovine.

 

U posljednja dva mjeseca šef Delegacije Europske unije/specijalni predstavnik Europske unije Peter Sorensen i njegov tim održali su brojne sastanke s relevantnim vlastima, političkim strankama, predstavnicima civilnog društva i drugim zainteresiranim ključnim akterima, kazano je.

 

Predstavnici vodećih političkih stranaka sastali su se u Bruxellesu 22. ožujka na poziv generalnog direktora za proširenje Stefana Sannina i u prisustvu predstavnika Vijeća Europe i Službe vanjskih poslova EU.

 

Uz pomoć EU detaljno je razmatrano nekoliko mogućnosti provedbe presude Sejdić-Finci, uzimajući u obzir prijedloge i stavove političkih stranaka, podsjeća Delegacija Europske unije u BiH.(Fena)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara