Strane sile su tražile Gaddafijevu smrt jer je previše znao

Kako javlja Al Jazeera Balkans, bivši privremeni premijer Libije i nekadašnji vođa pobune u toj zemlji Mahmoud Jibril, koji je putovao po svijetu prikupljajući saveznike za rušenje Moamera Gadafija, izjavio je da su ‘strane sile tražile ubojstvo Gadafija jer su ga željele zauvijek ušutkati’.

 


On je u intervjuu agenciji Bloomberg rekao da bi volio da je Gadafi uhvaćen živ da bi mu se sudilo i dodao da je ‘jedna ili više stranih sila’, koje nije imenovao, imala interes ušutkati Gadafija jer je previše znao.

‘Bilo bi otkriveno previše tajni. On (Gadafi) je bio crna kutija cijele zemlje. Imao je previše kontakata i dogovora s mnogim liderima svijeta. Zajedno s njim, nažalost, nestalo je mnogo informacija’, kazao je Jibril za njujoršku agenciju.

On je rekao da njegovi strani saveznici sada provode vlastite interese u njegovoj zemlji koja drži najveće rezerve nafte u Africi.

‘Zbog trenutnog nedostatka državnog aparata svaka moguća strana sila pokušava provesti vlastite interese u Libiji. Nijedna nije izuzetak. Takva je to igra. To je politika. Zemlje imaju svoje interese u Libiji, a svatko gleda samo sebe’, ocijenio je Jibril.

Upitan zbog čega je podnio ostavku na mjesto premijera 23. listopada, on je odgovorio da je ispunio ranije dano obećanje da će to učiniti kada Gadafijev režim padne.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara