Svaki Hrvat u BiH će imati priliku reći što misli o Federaciji

 

 

”Odlučeno je da tijekom veljače budu održane javne rasprave o rekonstrukciji Federacije. Svaki Hrvat u BiH će na ovim događajima imati priliku reći što misli o ovoj temi. Ovaj proces smatramo izuzetno važnim”, rekao je jučer Dragan Čović nakon što je u Mostaru održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.


 

 

Na pitanje novinara kada se može očekivati rekonstrukcija federalne Vlade, predsjednik HDZ-a BiH je poručio kako vrh stranke daje punu potporu ovome procesu, te kako se očekuje da će se sve učiniti da ovaj proces bude priveden do kraja u što kraćem roku.

 

”Prema dogovoru kojeg imamo sa strankama koje čine novu većinu, Hrvatima će u novoj federalnoj vladi pripasti pet mjesta i pozicija predsjednika Federacije”, istaknuo je Čović.

 

Osim Federacije, Predsjedništvo HDZ-a BiH jučer je raspravljalo i o procesu europskih integracija, kao i o Hrvatskom narodnom saboru, čije čelništvo će zasjedati idućeg tjedna. Ono što je svakako novinarima bilo zanimljivije od ovih tema je pitanje Čovićeve imovine i izgradnja nove kuće u mostarskom naselju Bare. Prvi čovjek HDZ-a BiH jučer je odgovarao i na ova pitanja.

 

Poručio je kako su podatci o njegovoj imovini javni, te kako nema nikakvih tajni i sve se radi transparentno.

 

”Sve se ovo događaja u trenutku kada se pokreće proces rekonstrukcije federalne Vlade. Naravno da su te dvije stvari povezane” istaknuo je Čović. Ponovio je kako on i supruga zajedno imaju više od 60 godina radnog staža, te kako je ponosan na sve ono što je uradio tijekom svoje karijere.

 

Dio konferencije za novinare bio je posvećen i stanju u Mostaru. Iako je Čović ranije imao optimistične stavove kada je u pitanju izmjena Statuta Mostara, jučer je ipak izrazio pesimizam.

 

”Jedno vrijeme sam bio jako optimističan jer je u tom trenutku rasplet odnosa bio povoljan. Danas sam pesimističan oko brzog dogovora i opet na osnovi onoga što se događa. Sada imamo i eksplozije i to trebaju riješiti institucije koje se bave sigurnošću. One trebaju brutalno eliminirati one koji ruše odnose dva naroda, a koji i ovako žive jako teško. I priča o mojoj imovini se plasira s ciljem da se naruše odnosi. Ljude koji se bave takvih poslovima treba staviti na margine” smatra Čović.

 

On je izrazio spremnost da se uključi u rješavanje mostarskog pitanja, ali pod uvjetom da isto učine i ostali politički lideri u Bosni i Hercegovini. Pregovore oko rješenja problema i dalje bezuspješno vodi OHR. (dnevnik.ba)

 

 

HSPF.info

Komentari

komentara