Sve više onih koji smatraju da Obama ne zaslužuje da bude ponovo izabran

Sve više onih koji smatraju da Obama ne zaslužuje da bude ponovo izabran Odnos snaga u Washingtonu mogao bi biti dramatično izmijenjen poslije izbora u studenom iduće godine, pokazuje u utorak objavljena anketa, koju je za “USA Today” uradio Gallup.


 

 

Svega 24 posto anketiranih izjavilo je da većina članova Kongresa zaslužuje da bude ponovo izabrana, što je najniži postotak otkako je 1991. godine Gallup prvi put postavio to pitanje.

 

Iako većina, 56 posto, kaže da predstavnik njihove izborne jedinice treba da se ponovo nađe na svom mjestu, ti pokazatelji su slični onima iz 1994, 2006. i 2010. godine, kada je došlo do promjene većine u Senatu odnosno u Predstavničkom domu, prenijele su agencije.

 

Pored toga, sada je više Amerikanaca koji smatraju da predsjednik Barack Obama ne zaslužuje da bude ponovo izabran od onih koji bi mu poklonili povjerenje – 51 prema 47 posto.

 

On, međutim, i dalje stoji bolje od još neodređenog republikanskog kandidata – 49 prema 45 posto. To ne znači da će Obama izgubiti izbore, pogotovu što do njih ima još 15 mjeseci, ali ako toliko mnogo ljudi ne odobrava njegov rad, takav rizik postoji, smatraju analitičari.

 

Što se tiče budućeg Obaminog suparnika, među republikancima, koji još nisu izabrali svog kandidata, i dalje vodi bivši guverner Massachussetsa Mitt Romney, sa 24 posto.

 

Komentari

komentara