Sveučilište mora platiti pet milijuna maraka Brodomerkuru

Mostarsko Sveučilište izgubilo je prije tri dana na Općinskom sudu Mostar spor i dužno je isplatiti pet milijuna maraka konzorciju Brodomerkur – A3, koji je na kampusu izvodio prvu fazu radova vrijednu ukupno 50 milijuna maraka. Ove informacije potvrđene su nam iz Odvjetničkog ureda Martinović, koji je zastupao Sveučilište, a slučaj je vodio odvjetnik Josip Roso.


“Nepravomoćnom presudom Sveučilište je obvezno tužiteljima isplatiti iznos od otprilike pet milijuna maraka. Na donesenu presudu ćemo se žaliti u roku od 30 dana”, rekao nam je odvjetnik Davor Martinović.

Posljedice ogromne

“Razlog prihvaćanja tužbenog zahtjeva je u činjenici da je Općinski sud utvrdio da cijena nije uključena u fiksnom iznosu, a temeljem te konstatacije je tužiteljima priznao pravo na puni iznos. Međutim, to će biti predmet osporavanja pred Županijskim sudom”, kaže Martinović.

Posljedice zbog gubitka ove presude bit će ogromne za mostarsko Sveučilište, kojima prijeti sad i blokiranje računa, ovrha i slično. No, o tome je još preuranjeno govoriti, jer se tek radi o prvostupanjskom postupku, prenosi Pogled.ba.

Komentar po pitanju gubitka presude tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli dobiti sa Sveučilišta kako bismo doznali i njihove sljedeće poteze i način na koji namjeravaju isplatiti presudu.

Konzorcij Brodomerkur – A3 pokrenuo je sudski spor protiv ove visokoškolske institucije i tražio dodatnih pet milijuna maraka iz razloga što je u međuvremenu od potpisivanja ugovora (kraj 2006.) do završetka prve faze radova (lipanj 2009.) došlo do enormnog povećanja cijene građevinskog materijala.

Prva faza radova

Podsjetimo kako se ovdje radilo o projektu pomoći razvoju Sveučilišta u Mostaru, za koji je Vlada Republike Hrvatske planirala osigurati 360 milijuna kuna za adaptaciju, izgradnju i opremanje objekata kampusa jedinog sveučilišta u Bosni i Hercegovini, koje nastavu izvodi na hrvatskom jeziku.

Za prvu fazu radova, koji su trajali dvije i pol godine, Vlada je izdvojila 183 milijuna kuna, a na natječaju posao je dobio konzorcij Brodomerkur – A3, koji je u predviđenom roku završio radove, nakon čega je sudskim putem zatražio dodatnu naplatu troškova. Izvođaču radova sredstva su izravno isplaćivana iz Zagreba, iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a na temelju sporazuma između MZOS-a RH, HBOR-a i Sveučilišta u Mostaru.

Što je urađeno za 50 milijuna

Tijekom prve faze radova u kampusu mostarskog Sveučilišta izgrađeni su potpuno novi objekti Medicinskog, Građevinskog, Filozofskog i Fakulteta zdravstvenih studija. Uz ova četiri potpuno nova objekta, završena je u potpunosti nova zgrada Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta te je izvršena dogradnja i cjelokupna adaptacija Fakulteta strojarstva i računarstva, kao i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Također je izvršena adaptacija Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i Instituta za strojarstvo, a obnovljen je i amfiteatar u središtu kampusa, koji danas koriste Ekonomski i Filozofski fakultet, a u njemu su smještene i prostorije Studentskog zbora. Obnovljena je i zgrada Rektorata na Rondou te su i moderno opremljena oba paviljona Studentskog doma. U prvoj fazi, u potpunosti je obnovljena i zgrada Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, a završeni su građevinski radovi i na Odjelu kiparstva, piše Dnevni list.

 

Komentari

komentara