Predsjednik ukrajinskog parlementa dobio predsjedničke ovlasti

Dok traje parlamentarna sjednica, tisuće prosvjednika i dalje su na kijevskome Trgu nezavisnosti. Atmosfera je na Majdanu mirna. Još se ne zna gdje se nalazi bivši predsjednik Janukovič.

turcinovvv

‘Ljudi moraju ostati na ulici i kontrolirati proces onoga što se događa u Ukrajini. Svaki političar mora znati, svaka nova vlast mora znati i sjetiti se da, ukoliko se počne igrati sa svojim ovlastima, ovo se može ponoviti. Veoma je važno da Ukrajina pokaže cijelom svijetu da volja naroda može promijeniti vlast’, rekao je Kličko.

Predsjednik parlamenta dobio je predsjedničke ovlasti, a parlamentarni zastupnici dogovorili su da će do utorka formirati Vladu nacionalnog jedinstva.

Ukrajina se nametnula kao tema na sastanku G20 u Sydneyju gdje su Međunarodni monetarni fond i nekoliko zemalja među kojima SAD ponudili svoju pomoć. ‘Ako ukrajinske vlasti trebaju pomoć MMF-a, bilo da se radi o savjetima u smislu ekonomske politike, financijskoj potpori uz rasprave o ekonomskim reformama, jasno da smo spremni’, rekla je Christine Lagarde, glavna direktorica MMF-a.

Ukrajina nije spomenuta u završnom dokumentu skupa G20, ali više zemalja ‘složilo se da se govori o potpori’ Ukrajini ‘na njihovim nacionalnim konferencijama na kraju G20’ i to ‘na identičan način’, rekao je francuski ministar ekonomije i financija Pierre Moscovici. On nije želio reći koja je zemlja odbila sudjelovati u toj zajedničkoj inicijativi, ali Rusija je sigurno među njima, ocjenjuje agencija France presse.

Vršitelj dužnosti glavnog ukrajinskog državnog odvjetnika Oleh Mahnicki, objavio je u parlamentu da je izdana odluka o zatvaranju bivšeg ministra dohotka Aleksandra Klimenka i bivšeg državnog tužitelja Viktora Pshonka, javlja Reuters. Oleh Mahnicki rekao je da je ‘otvorena istraga i operativno-istražna skupina pritvorit će te ljude i odvesti ih pred sud’.

‘Ne pripremamo se za razdvajanje zemlje. Želimo sačuvati jedinstvo’, rekao je Mihajlo Dobkin, regionalni guverner u gradu Hrakivu na istoku Ukrajine, piše BBC.

Međutim, velik dio stanovnika istočnog dijela zemlje odbija priznati razvoj događaja u nacionalnom parlamentu. One koji su preuzeli Kijev nazivaju fašistima te ne žele da naoružani borci dolaze u njihove gradove.

Kažu da će preuzeti odgovornost štićenja ustavnog reda, zakone, građanska prava te sigurnost na svom teritoriju. Mnogi opozicijski prosvjednici ondje, pretučeni su i rastjerani.

Janukovič: ‘Nemam namjeru odstupiti’

Janukovič je poručio u intervjuu koji je navodno snimljen u Harkivu kako nema namjeru odstupiti ni napustiti zemlju, te da se radi o državnom udaru a da je on i dalje legitimni predsjednik. U noći na nedjelju nije jasno gdje se nalazi a u subotu je navodno pokušao odletjeti u Rusiju, ali je u tom spriječen.

‘Sve odluke koje sada donose (u parlamentu) su ilegalne’, rekao je u intervjuu. ‘Neću potpisati ništa s gangsterima koji teroriziraju zemlju. Nemam namjeru odstupiti’, rekao je. Međutim, događaji koji su se filmskom brzinom odvijali tijekom dana nisu mu išli u korist.

Zastupnici njegove stranke Regija nisu mu dali potporu u parlamentu, ministarstvo unutarnjih poslova koje kontrolira policiju stalo je na stranu prosvjednika a vojska je jasno poručila da se neće miješati u politiku.

Parlament je u petak usvojio odluku da se Ukrajina vraća na ustav iz 2004. kojim su ukinute neke predsjedničke ovlasti. Janukovič nije potpisao tu mjeru. Po tom ustavu broj dva u državi je predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Po ustavu iz 1996. koji je 2010. ponovno proglasio Janukovič kako bi ojačao svoje ovlasti, drugi čovjek u zemlji je premijer. To bi značilo da je vlast na aktualnom premijeru Sergeju Arbuzovu. Međutim, po sporazumu od petka, već u roku od deset dana trebala bi biti formirana vlada nacionalnog jedinstva.

Vlada se u subotu držala po strani, osim što je objavila priopćenje u kojem kaže da radi normalno i da će osigurati ‘odgovoran prijenos vlasti’. U svakom slučaju, novo razdoblje otvara se u nedjelju za Ukrajinu, ali nadu u izlazak iz krize smanjuje strah međunarodne zajednice zbog dodatne podjele te zemlje od 46 milijuna stanovnika između istoka i zapada.

Poljski premijer Donald Tusk ocijenio je u subotu navečer da postoje snage koje prijete teritorijalnom integritetu Ukrajine. Visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton pozvala je ukrajinske političare da djeluju odgovorno kako bi sačuvali teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje. Šef francuske diplomacije Laurent Fabius, pozdravljajući oslobađanje Julije Timošenko ocijenio je da Francuska, zajedno s europskim partnerima, poziva na očuvanje jedinstva i integriteta zemlje kao i na suzdržavanje od nasilja.

Julija Timošenko koja je nakon puštanja na slobodu stigla na Majdan pozvala je prosvjednike da ostanu na Trgu neovisnosti jer ‘moraju završiti posao’. Odluke parlamenta u Kijevu doveli su u pitanje izaslanici na kongresu proruskih regija u Harkivu, koji su kazali u subotu da one nemaju ‘legitimitet i legalitet’ .

Rusija pak optužuje oporbu da nije ispunila ni jedan uvjet iz sporazuma od petka potpisanog između predsjednika i oporbe, uz predstavnike EU-a, te osuđuje ‘naoružane ekstremiste i pljačkaše’. Sjedinjene Države pozdravile su pak oslobađanje Julije Timošenko i podsjetile da je sada na Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti. U nasilju koje je ovaj tjedan kulminiralo nakon tromjesečne krize poginulo je 80 ljudi.

HSPF.info

Komentari

komentara