Ukrajinski parlament smijenio predsjednika Janukoviča

ukrajina_parlamentJanukovič drži kako se u Ukrajini događa “državni udar”. “Događaji kojima svjedoči naša zemlja i cijeli svijet primjer su državnoga udara”, rekao je, a stanje u zemlji usporedio s nacističkim dolaskom na vlast u Njemačkoj tridesetih godina dvadesetog stoljeća. “Svjedočimo povratku nacista, vremena kada su 30-tih godina prošlog stoljeća nacisti došli na vlast u Njemačkoj i Austriji. Sada je isto… Učinit ću sve da zaštitim zemlju od podjele i spriječim krvoproliće”, rekao je Janukovič.

U intervjuu je svoje protivnike prozvao gangsterima koji teroriziraju cijelu zemlju te najavio putovanje kroz jugoistok Ukrajine i susrete s narodom.

Po Janukovičevim riječima, i na njega su pucali. “Pucalo se na moj auto, ali ja se ne bojim. Tužan sam zbog svoje zemlje”, rekao je za televiziju UBR, a vjeruje se da je intervju snimljen u Harkivu. U tome gradu na istoku zemlje održava se kongres proruskih regija na kojem sudjeluju i ruski parlamentarni zastupnici. Harkivski je kongres doveo u pitanje legitimitet odluka ukrajinskog parlamenta, među ostalim i o puštanju Julije Timošenko na slobodu.

Ukrajinska je vojska na svojoj internetskoj stranici objavila da se neće miješati u politiku. “Oružane snage Ukrajine odane su svojim ustavnim obvezama i neće se dati uvući u unutrašnji politički sukob”, stoji na internetskoj stranici ministarstva obrane.

U prvom intervjuu nakon što je napustio Kijev, Janukovič je kazao da neće dati ostavku te je događanja u Kijevu nazvao državnim udarom i vandalizmom. “Nemam namjeru dati ostavku. Ja sam legitimni predsjednik i neću otići iz zemlje”, rekao je u intervjuu za ukrajinsku televiziju koji je prenio Interfax.

Kazao je i da su se neki članovi njegove stranke pod prisilom pridružili oporbi. ‘Neki ljudi ne mogu podnijeti pritisak i bojali su se za svoju obitelj, iako postoje i izdajnici’, rekao je i dodao da je šef parlamenta Volodimir Ribak pretučen i prisiljen na ostavku.

Ukrajinski parlament je opozvao Janukoviča, raspisani su novi izbori za 25.svibnja. Parlament je izglasao i vraćanje na ustav iz 2004-te, imenovao novog predsjednika parlamenta i ministra unutarnjih poslova. Na kraju su izglasali i opoziv predsjednika, te raspisali izbore za 25. svibnja. Viktor Janukovič tvrdi da su sve danas donesene odluke nelegalne.

HSPF.info

Komentari

komentara