Svjetska banka: Svijet je ponovno u opasnoj zoni

svijet

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je da se svjetsko gospodarstvo ponovo našlo u opasnoj zoni, te da Europa, Japan i Sjedinjene  Američke Države moraju donijeti teške odluke kako ne bi povukli za sobom cijeli svijet.


“Predugo su odgađali donošenje teških odluka, te su njihove preostale opcije sada ograničene na tek nekoliko bolnih mogućnosti“, rekao je uoči sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koji će se održati sljedećeg tjedna.

 

Predsjednik svjetske banke vjeru u opstanak eurozone ali je upozorio da će “biti potrebna daleko snažnija fiskalna unija od sadašnje a netko će to morati platiti“.

 

Njegov otvoren istup ukazao je na pojačan strah globalnih političara od eskalacije dužničke krize u Europi, koja za sada zasjenjuje zabrinutost investitora u vezi s javnim financijama i reformama u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

 

Te su zemlje inače pozvale Kinu da kao ekonomska sila u usponu bude odgovoran akter na međunarodnoj sceni ali i same moraju postupati odgovorno i suočiti se s vlastitim gospodarskim problemima, dodao je Zoellick. Izrazio je vjeru u opstanak eurozone ali je upozorio da će “biti potrebna daleko snažnija fiskalna unija od sadašnje a netko će to morati platiti“.

 

“Ako niste spremni na takvu fiskalnu uniju, onda mislim da sadašnju konstrukciju neće biti moguće zadržati”, rekao je Zoellick u intervjuu za CNBC. (politikaplus.com)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara