Tadić: Jamac smo Daytona, ali se ne želimo mješati u unatarnja pitanja BiH

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić doputovao je u Sarajevo, u službeni posjet Bosni i Hercegovini.


 

“Prilika je i u Sarajevu da ponovim da moja zemlja želi izgrađivati bliske, prijateljske odnose, pune suradnje s Bosnom i Hercegovinom. Naše zemlje su povezane prirodno. Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Naše su veze kulturne, ekonomske, infrastrukturne. Istovremeno, godine iza nas predstavljale su neke od najtežih trenutaka u našoj povijesti.

 

Rane i danas postoje, mnoga neriješena pitanja u bilateralnim odnosima. Otvorili smo ih sa željom da riješimo ta pitanja na dobrobit svih građana i obje države. U tom kontekstu, još jednom želim istaći da je principijelna pozicija i neizmijenjena pozicija Republike Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake članice Ujedinjenih nacija, pogotovo susjednih država članica UN-a.

Srbija je istovremno potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma, što ne znači da se želi mješati u unutarnje stvari BIH. Potpisnom Daytonskog sporazuma Srbija je preuzela konkretne obaveze i ona ih ispunjava, a one se iznad svega odnosi na poštovanje integritta i suvereniteta susjednih zemalja. Sukladno Daytonskom sporazumu, Srbija ima posebne veze sa Republikom Srpskom. Iste takve veze želimo i sa Federacijom”, kazao je Boris Tadić.

Komentari

komentara