Tadić:Plan stvaranje velike Albanije je politička realnost

Tadić:Plan stvaranje velike Albanije je politička realnostPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Beograd nema interes da “zaledi” problem Kosova već želi da ga riješi prije ulaska u EU i naglasio da je potrebno naći održivo rješenje koje u budućnosti Balkan ne bi ponovo pretvorilo u bure baruta.


 

Tadić je rekao da se Srbija suprotstavlja politici stvaranja “velike Albanije” i da mora nastaviti da europskim partnerima objašnjava da nije za takvo rješenje, nego da se ide k novom, koje Balkan neće ponovo pretvoriti u bure baruta.

 

“Sada svi otvoreno kažu da ne očekuju da Srbija prizna Kosovo zbog ulaska u Europu, a sa druge strane se slažem da je promjena granica nestabilnost. Ponavljam da nemamo tajnu politiku, nego želimo održivo rješenje, načina ima, naročito onih koji ne znače da jedna strana sve dobije a druga sve izgubi”, napomenuo je predsjednik Srbije.

 

Tadić je istakao da Srbija mora pronaći modalitet da svoje interese ostvari u partnerstvu sa velikim svjetskim silama i susjedima i da trajno riješi konflikt.On je ponovio da Srbija ne će priznati nezavisnost Kosova.

 

“Neki kažu podjela, neki rješenje Kurdistana, dvije Njemačke, treba biti precizan i pragmatičan u tim pitanjima”, rekao je Tadić, komentirajući ideje koje se pominju u vezi sa rješenjem kosovskog problema.

 

Tadić je ocijenio je da je plan stvaranja “velike Albanije” politička realnost i da Beograd mora biti spreman za svaki modalitet kada je riječ o rješavanju kosovskog problema.

 

“Protiv sam stvaranja velikih nacionalnih država na Balkanu i velike Srbije i velike Hrvatske i velike Albanije, jer to proizvodi nesagledive posljedice, ali Srbija, čak i u tim okolnostima, ima rješenje ako je neko u međunarodnoj zajednici i dalje naklonjen stvaranju velike Albanije”, rekao je Tadić.

 

Priča o podjeli Kosova, podsjetio je Tadić, otvorena je od 1968. godine, i nikada nije prestala da postoji.  “Ne izjašnjavam se o modalitetima drugih, sve to postoji, kao i modalitet stvaranja velike Albanije, to je realnost, kao i sve drugo za šta mi moramo biti spremni, ali mislim da imamo dobru politiku, svoje crvene linije,tragamo za praktičnim rješenjima, to je naša osnovna strategija”, naglasio je predsjednik Srbije.

(poskok.info)

Komentari

komentara