Tajna uloga Velike Britanije u padu Tripolija

Tajna uloga Velike Britanije u padu Tripolija Nekoliko tjedana dužnosnici britanskih vojnih i obavještajnih službi pomagali su pobunjenicima da isplaniraju koordinirani napad na libijsku prijestolnicu.


 

 

 

Daily Telegraph preko svojih izvora u vladi saznao je da je i britansko ratno zrakoplovstvo RAF pojačalo svoje operacije u Tripoliju u subotu ujutro kako bi “popločao put” za ofenzivu pobunjeničkih snaga.

Dužnosnici tajne službe MI6  u Bengaziju su dugi brusili vojne planove koje je Prijelazno nacionalno vijeće zacrtalo još prije deset tjedana. Ključna napomena britanskih stručnjaka odnosila se na potrebu da se u potrebnom trenutku u Tripoliju potakne ustanak koji će biti znak pobunjeničkim vojnim snagama da uđu u grad. Kada je do toga i došlo, brzina kojom su pobunjenici napredovali ulicama Tripolija iznenadila je svih, pa i njih same.

Precizno bombardiranje utrlo put pobunjeničkoj ofenzivi

Daily Telegraph piše da je, iako je ustanak u Tripoliju počeo u subotu navečer, prva faza ključne bitke za glavni grad počela nekoliko sati ranije. Prvo su RAF-ovi avioni Tornado GR4 napali ključne komunikacijske centre na jugozapadu Tripolija, što je bilo dijelom borbenog plana. U subotu ujutro pet precizno navođenih Paveway IV bombi bačeno je na Barni centar – sjedište libijske tajne službe koju je vodio Gadafijev šurjak Abdullah Senussi. Britanska avijacija zatim je uništila nekoliko tenkova i topova na zapadnom rubu grada, kao i obližnji zapovjedni centar.

Ustanak u Tripoliju se dugo pripremao

U međuvremenu su pobunjenici tjednima švercali oružje, komunikacijsku opremu i okorjele borce u Tripoli, stvarajući tajna skladišta oružja oko prijestolnice u iščekivanju signala da izrežiraju ustanak. Glasnogovornik Prijelaznog nacionalnog vijeća Mahmoud Shammam kazao je Telegraphu da je dogovoreno da signal za pokretanje akcije bude govor šefa vijeća Jalila, kojeg je u subotu navečer emitirala pobunjenička televizija sa sjedištem u Dohi. Jalil se obrati građanima Tripolija i kazao im da “moraju dorasti događaju”, što je pobunjenicima bio znak da zauzmu džamiju Ben Abi blizu centra grada. “Start ustanka bio je prethodno dogovoren u suradnji s Britancima. Jalilov govor bio je znak”, kazao je Shammam.

Bez britanske organizacije pobunjenici bi teško izašli na kraj s Gadafijevom vojskom

Takva taktika je zatekla Gadafijeve zapovjednike, koji su očekivali da će se pobunjenici nakon teške bitku u obližnjoj Zawiyji malo primiriti i pregrupirati, kao što su i inače radili poslije velikih bitaka. Međutim, oni su odmah krenuli u grad potpomognuti podrškom britanske avijacije. Avioni su samo u nedjelju izveli 46 preleta, gađajući predsjedničku rezidenciju i zapovjedne centre u gradu. Istovremeno su pobunjenici masovno počeli slati poruke pritajenim antirežimski orijentiranim stanovnicima Tripolija da se pokrenu i izađu na ulice.

Dobro izrežiran plan omogućio je pobunjenicima da do ponoći, uz neznatan otpor, zauzmu srce Tripolija, Zeleni trg. Izgleda da za to mogu prvenstveno zahvaliti Britancima, jer je dvojbeno bi li to u njihovoj režiji završilo uspješno. Činjenica da su im dvojica uhićenih Gadafijevih sinova uspjela pobjeći dovoljno govori o organizaciji njihove vojske.

 

hspf.info

Komentari

komentara