Tajne depeše: Komšić i njegovi savjetnici neozbiljni za suradnju

 

Iz  depešea koji je bivši američki veleposlanik u BiH Daglas McElhaney slao svojim nadređenima u Washington zanimljiva je i ona koja se odnosi na Predsjedništvo BiH, točnije Željka Komšića (SDP).


 

 

Iz depeša od 27. rujna 200.godine između ostalog se navodi kako su Amerikanci vidjeli Komšića kao “mladog, talentiranog i poštovanog dužnosnika jedne sarajevske općine, kao nekog tko će preuzeti vodstvo unutar Predsjedništva kako bi smo unaprijedili naše zajedničke interese”.

 

Očito je da su se prevarili jer kako piše u depešei nije se desilo ono što su očekivali.

 

“Predsjednik je u posljednje vrijeme vodio nasumično politiku, od slučaja do slučaja, a njegovo osoblje se činilo nespremnim ispuniti svoje dužnosti” stoji i depešei bivšeg veleposlanika McElhaneya.

 

Tako on piše kako se Komšićevi savjetnici bave drugim, a ne svojim poslovima. Tako ističu njegovog predstojnika ureda i glavnog savjetnika Amira Ibrovića koji posjeduje i vodi popularni lokalni bar i drugi mu poslovi imaju primat od predsjedničkih. I drugi savjetnik dr. Boris Tihi ima posao na fakultetu, dok pravna savjetnica Dijana Tabori po pola mjeseca ne dolazi na posao kako bi radila na magistarskom radu.

 

Ibrovića se opisuje kao nestalnu osobu zbog teatralnih i ljutih ispada i širokorasprostranjenih glasina da je alkoholičar, pa je neke njegov tvrdnje  uzimao sa zadrškom, napisao je veleposlanik.

 

Vanjskopolitički savjetnik Nerzek Arifhodžić također često putuje izvan BiH, objašnjava bivši američki veleposlanik, te dodaje kako je često odsustvo savjetnika oteževalo rad američkim diplomatima raspraviti važna pitanja.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara