The Economist: Ljudi u BiH će izumrijeti do 2500. godine

 

Prema grubim predviđanjima The Economista, uslijed zabrinjavajuće malog nataliteta, veliki broj država neće dočekati sljedeći milenij. Prva na listi država čije stanovništvo će izumrijeti prije kraja ovog milenija je Bosna i Hercegovina! Naravno, ako se prije toga ne raspadne.


 

 

U 83 države i teritorija širom svijeta, prema podacima Ujedinjenih naroda, žene neće roditi dovoljno kćerki koje bi ih zamijenile, ukoliko ne dođe do porasta nataliteta.

 

U Hong Kongu, na primjer, na 1,000 žena očekuje se rađanje samo 547 kćerki, prema sadašnjoj stopi nataliteta. Ukoliko se ništa ne promijeni, ovih 547 kćerki će zatim roditi samo 299 kćerki, i tako dalje, prenosi Buka.

 

Sa ovakvom stopom, prema grubim predviđanjima The Economista, bit će potrebno samo 25 generacija da se ženska populacija Hong Konga smanji sa 3.75 milijuna na samo jednu ženu.

 

Prema istoj logici, Japan, Njemačka, Rusija, Italija i Španjolska neće dočekati sljedeći milenij. Čak je i Kini, čija povijest datira unazad 3,700 godina, preostalo samo 1,500 godina ukoliko se sadašnji trend nastavi.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara