Thomas Markert: Pozitivno je što su prijedlog reforme FBiH napravili domaći stručnjaci

thomas-markert1120Reforma Federacije BiH je nužna i ne smije čekati ustavnu reformu države, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Thomas Markert, direktor i prvi čovjek Venecijanskog povjerenstva. Markert ovih dana boravi u BiH, gdje se upoznao s prijedlogom izmjena Ustava većeg entiteta u BiH, a koji su, na inicijativu Američkog veleposlanstva u Sarajevu, u proljeće ove godine izradili domaći stručnjaci.

– Ova reforma izuzetno je važna, jer je jasno da Ustav FBiH nije funkcionalan. Taj entitet u stalnoj je financijskoj krizi, jer sustav troši previše novca, a onda ne ostaje novca za potrebe građana, kaže Markert. 

Analizirali ste sadržaj preporuka bh. eksperata za izmjene Ustava, koje su u konačnici i ušle u proceduru kroz Parlament FBiH. Kako ih komentirate?

– Postoji nasušna potreba za tom reformom. Pozitivno je što su prijedlog napravili domaći stručnjaci. Logistiku je osiguralo Veleposlanstvo SAD-a, ali je ovo rad bh.. eksperata. Bilo je krajnje vrijeme da jedna takva reforma dođe iznutra. Dobro je što se radi o fer i realističnom tekstu. Nije to nekakva idealistička verzija, nego je i politička realnost uzeta u obzir. Imamo rješenja koja bi mogla biti prihvatljiva različitim političkim opcijama i stranama. Mi smo dali vrlo dobru ocjenu, nije konačan tekst, ali čini se kao vrlo dobra osnova za dalje.

Što bi, prema Vama, mogao biti najveći problem kada ovo doista dođe do odlučivanja u Parlamentu FBiH?

– Pitanje koliko bi vlasti trebalo ostati u kantonima sigurno će biti politički najkontroverznije.

Je li dobro rješenje da se mijenja Ustav FBiH prije reforme Ustava na državnoj razini?

– Naravno, više bismo voljeli da imamo i ustavne promjene na razini države. Bilo je mnogo neuspješnih pokušaja, i vjerujem da ne bi trebalo čekati. Treba uraditi ono što je moguće na svakoj razini.

Čini se da je usklađivanje Ustava BiH s presudom “Sejdić – Finci” preraslo u rješavanje ustavnopravne pozicije Hrvata u BiH. Kako Vi to komentirate?

– Da, to je vjerojatno zbog toga što postoji veliko nezadovoljstvo među hrvatskim političkim strankama ishodom izbora za Predsjedništvo BiH i načinom na koji izborni sustav u tom slučaju funkcionira. Stoga, oni pokušavaju iskoristiti ovu priliku da riješe to pitanje.

Je li to opravdano?

– Razumljivo jeste, ako pogledamo što je njihov interes. Mi zastupamo stav da bi najbolje bilo napraviti cjelovitu reformu Ustava u okviru provedbe ove presude. Ali, čini se da za to nema političke volje.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari

komentara