Tihić opet osporava legitimitet hrvatskih stranaka i ponovno i priziva intervenciju OHR-a

 

Nakon još jednih propalih pregovora, koji su jučer nakon Mostara i Sarajeva održani u Brčkom, u svojoj već viđenoj politici podmetanja predsjednik SDA Sulejman Tihić optužio je hrvatske predstavnike, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika HDZ-a 1990 Božu Ljubića za neuspjeh.


 

 

Kaže tako Tihić kako je propuštena šansa za dogovor jer Čović nije želio prihvatiti ponudu, isto kao i kod formiranja federalne vlasti, te da nema nitko eskluzivitet da predstavlja Hrvate i da bi HDZ-ovi mogli ponovo biti gubitnici.

 

Ovakvo  licemjerje i klasnično podmetanje postala je karakteristika djelovanja predsjednika SDA Sulejmana Tihića i njegovih stranačkih junoša. Oni krivicu za neuspjeh i propale pregovore svaljuju na hrvatske političke predstavnike. Nema mjesta za traženje odgovornosti unutar svoje stranke ili koalicijskog partnera. Ne, krivi su opet hrvatski predstavnici.

 

Istine radi, nitko od predstavnika dva HDZ-a nije nikada kazao da ima eskluzivno pravo predstavljati Hrvate, nema ga nitko ni u jednom narodu, već su to rekli birači na izborima koji su im dali preko 80 posto hrvatskih glasova. Možda će na idućim izborima biti netko drugi, druga stranka ili koalicija, ali na proteklim izborima to su dva HDZ-a. Tihić namjerno zaboravlja činjenicu kako unutar bošnjačkog korpusa SDA i SDP imaju znatno manje izbornog legitimiteta od dva HDZ-a ili SNSD-a i SDS-a unutar srpskog naroda, ali u pregovorima oko formiranja vlasti traže, kao neupitno, sve bošnjačke pozicije i još jednu trećinu hrvatskih.

 

Tako Tihić i njegov koalicijski partner SDP, koji glumi multietničku stranku, ali samo kada treba oteti hrvatske pozicije u vlasti, neda bošnjačke pozicije, ali žele tuđe, hrvatske, pa i ostale. Takvu perfidnu politiku podmeće i pokušavaju prezentirati kao nespremnost drugih da prihvate ponudu, kompromis, dogovor, a u stvari je suprotno.

 

Tihić i SDA, koji je marginaliziran unutar bošnjačkih stranaka platforme od SDP-a, želi preko hrvatskih pozicija naplatiti lojalnost NS RZB i HSP u formiranju nelegalne federalne vlasti. I ono najopasnije, Tihić priziva iznova intervenciju OHR-a i međunarodne zajednice, a pod izlikom kako se nije moglo čekati, kako su HDZ-ovi sami sebe izbacili iz vlasti jer nisu htjeli prihvatiti ponudu. Potom bi se, po već viđenom scenariju pritisaka i ucjena, opet valjda trebalo krenuti u formiranje, sada, državne vlasti. (Karlo Matić / Dnevnik.ba)

 

 

hspf.info

 

Komentari

komentara