Tjedni pregled aktualnosti – Papa dolazi a smrtnici štrajkaju

pregledJoš jedna propala runda pregovora političkih lidera s Stefanom Fulleom, sastanak predstavnika Komosa s gradskom upravom bez konkretnih pomaka, najava mogućeg dolaska svetog Oca Pape Franje u našu zemlju u mjesecu lipnju, odluka Vrhovnog suda o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, veliki nemiri u Ukrajini i Tajlandu, Ljubljanska banka izgubila prvi spor na sudu, ovo su samo neki od prijelomnih događaja koji su obilježili protekli tjedan. Detaljnija inventura slijedi u nastavku.

Piše: Marinko Šanje/HSPF.info

Nakon više od trinaest sati pregovora, dogovara, prijedloga, prihvaćanja, odbijanja konkretnih dogovora o rješenju presude Sejdić-Finci još uvijek nema kao ni pomaka oko budućih ustavnih promjena. Politički lideri različito su doživjeli još jedan sastanak bez konkretnih rezultata, za predstavnike RS-a stvar je kako kažu što se tiče njih riješena te da se predstavnici iz Federaciji trebaju dogovoriti.

Rješenje problema mostarskog poduzeća JP Komos čiji radnici štrajkaju već sedmi dan, ne nazire se kraju. Zahtjevi radnika između ostaloga o ujedinjenju svih mostarski komunalnih poduzeća teško će se ostvariti bez konkretne političke volje. Ovome dodajmo da se prosvjed i štrajk Sindikata osnovnih škola u HNŽ prolongira za 29. Siječnja.

Kako prenosi federalna televizija papa Franjo u našu zemlju dolazi 21. lipnja u jednodnevnu posjetu gdje bi povodom stogodišnjice Prvog svjetskog rata trebao objaviti poruku mira.

Vrhovni sud Republike Hrvatske okončao je višemjesečnu trakavicu oko Josipa Perkovića i odlučio da se spomenuti Perković treba izručiti Njemačkoj, iako je Vijeće Vrhovnog suda odluku donijelo još u petak, objavili su je u utorak poslijepodne. Vrijeme i mjesto predaje MUP će dogovoriti s njemačkim tijelima.

Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je u utorak u korist Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb koje su zbog prenesene devizne štednje hrvatskih građana tužile Ljubljansku banku i Novu Ljubljansku banku. Prema nepravomoćnim presudama na koje se nezadovoljna strana može žaliti zagrebačkom Županijskom sudu Ljubljanska banka u oba je slučaja proglašena odgovornom pa će morati isplatiti staru štednju uvećanu za kamate i sudske troškove.

Kontroverzni zakoni o prosvjedima koje je donijela ukrajinska vlada izazvala je lavinu osuda zapadnih političara koji ovakve zakone oštro osuđuju, najavljeni mirni prosvjedi eskalirali su u velike sukobe s policijom, kriza na istoku Europe se i dalje nastavlja.

Nemiri također i na drugom kraju svijetu, prosvjednici u Tajlandu traže ostavku premijerke Shinawatre unatoč najavljenim skorim izborima za dva tjedna.

HSPF.info

Komentari

komentara