To što se Zlatko Lagumdžija ne može “uhljebiti”, njegov je problem

To što se Zlatko Lagumdžija ne može Ne želimo da budemo u funkciji SDP-a, kaže predsjednik manjeg bh. entiteta.Predsjednik RS-a i lider Milorad Dodik ustvrdio je sinoć na Palama da politike SNSD i SDS “imaju podršku” javnosti u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, prenosi Avaz.


 

 

 

“Mnogi veleposlanici koji su se vratili sa godišnjih odmora izjavljuju da građani traže da bude formirana vlast. Koliko znam mene su građani izabrali, a ne veleposlanici i ja autentično govorim u ime građana”, rekao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je izrazio mišljenje da nije neka šteta što Vijeća ministara BiH nije izabrano.

“RS je već odavno bila spremna za sudjelovanje i ulazak u institucije BiH, ali mi ne želimo da budemo u funkciji SDP-a ili (Zlatka) Lagumdžije i njegovog upošljavanja na bilo kom mjestu. RS to apsolutno ne zanima, jer ona nije glasovala za Lagamdžiju i SDP. To što Lagumdžija ne može da završi svoje uhljebljenje je njegov je problem”, istakao je Dodik. On je naglasio da RS istrajava na onome što joj pripada, a to su četiri ministarska mjesta od kojih je jedno Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Inače, proteklih su dana čelnici dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, pozvali su legitimne predstavnike Srba i Bošnjaka 5. rujna u Mostar, čelnike SDS-a i SNSD-a Mladena Bosića i Milorada Dodika i čelnikie SDP-a i SDA, Zlatka Lagumdžiju i Sulejmana Tihića, na razgovore o formiranju vlasti. Dodik je potvrdio svoj dolazak u Mostar, kao i Mladen Bosić, a saeda se čeka odgovor Bošnjačkih političara, koji koče proces uspostave vlasti jer insistiraju na hrvatskoj poziciji, te na mjestu minitra vanjskih poslova, a koje prema nepisanom pravili također pripada srpskim preedstavnicima, kao mjesto predsjedavajućeg Hrvatima.

Koliko će BiH biti talac politike Zlatka Lagumdžije i SDP-a, koji su, sada je očito, zadovoljni prije svega plijenom na federalnoj razini, ali ne i Sulejman Tihić i SDA, jer njihovi brojni kadrovi čekaju na “uhljebljene” na državnoj razini i različitim agencijama. Kako vlasti nema, sve su veće trzavice i u toj stranci. Tihić ih nevješto demantira, ali psamo rimjere smjene KO SAD Sarajevo, istupi Šemsudina Mehmedovuća, samo su neki od slučajeva da će biti još unutarstranačkih sukoba. (K.M. Dnevnik.ba)

Komentari

komentara